Välkommen till vår tvådagarsutbildning i att arbeta med hållbar samhällsplanering och stadsutveckling – strategiskt, operativt, verksamhetsanpassat, målinriktat och praktiskt. Utbildningen lägger stor vikt vid att du ska få konkreta metoder och verktyg för att arbeta processbaserat, driva hållbar samhällsplanering och bli stärkt i din roll. Du får bland annat lära dig att analysera din organisations utmaningar och möjligheter, samordna olika aspekter av samhällsplanering, koppla arbetet till de globala målen, driva dialogprocesser, digitaliseringens möjligheter och hur cirkulär ekonomi kan implementeras i hållbar samhällsplanering och stadsutveckling.
DU FÅR LÄRA DIG:
Effektiva föreläsningspass varvas med interaktiva övningar och diskussioner baserade på deltagarnas förutsättningar och utmaningar.
UTBILDNINGEN RIKTAR SIG TILL:
Alla som arbetar med, ansvarar för eller vill lära sig mer om hållbar samhällsplanering och stadsutveckling, inom såväl offentlig som privat sektor, till exempel:
MÅL MED UTBILDNINGEN:
Att du som deltagare ska:
Dag 1
9.00 Välkomna och introduktion
Introduktion kring syfte med kursen och om hållbar samhällsplanering och dess olika utmaningar och effekter i stort. Vi zoomar ut, omvärldsbevakar och börjar i de stora övergripande frågorna kring vad som egentligen påverkar oss människor i samhällsplaneringen.
9.30 Bakgrund
Vi gör en tillbakablick och tittar på vad som styrt samhällsplaneringen hittills för att sedan blicka framåt och spanar på vad som kommer att bli avgörande i samhällsplaneringen i framtiden.
10.00 Kaffe
10.15 Utmaningar och möjligheter
Vi går igenom metoder för att få en nulägesbeskrivning av området som är aktuellt. Tillsammans identifierar vi utmaningar och möjligheter med hållbar samhällsplanering.
12.00 Lunch
13.00 Hållbarhetsperspektivet
Vi fokuserar på hållbarhetsperspektivet med en genomgång av de tre perspektiven ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet och dess betydelse för hållbar samhällsplanering. Vi lär känna och processar FN´s Globala hållbarhetsmål och kopplar ihop dessa med hållbar samhällsplanering. Gruppdiskussion kring innebörden och omställningen till målstyrd planering, fokus på klimat och polarisering.
Under passet fokuserar vi på metoder och modeller för att koppla ihop övergripande mål, visioner och strategier som organisationer har med verkligheten.
14.30 Fika
14.45 Metoder
Vi serverar ett smörgårdsbord av metoder för att utveckla och driva hållbar samhällsplanering.
17.00 Avslut dag 1
Dag 2
9.00 Vi reflekterar från gårdagen
9.30 Process
Dialog- och aktörsprocesser i hållbar samhällsplaneringen. Fokus ligger här på samverkan, inkludering, vikten att veta rätt metod och vart man är på väg, det vill säga syfte och mål.
10.00 Kaffe
10.15 Cirkulär ekonomi i samhällsplaneringen
Vi problematiserar och implementerar cirkulär ekonomi i den hållbara samhällsplaneringen. Vad betyder egentligen cirkulär ekonomi och ett cirkulärt samhälle? Hur påverkar det cirkulära samhällsplaneringen?
12.00 Lunch
13.00 Certifieringar och digitalisering
Här pratar vi om olika certifieringar inom hållbar samhällsplanering som tex, Well, Citylab, Miljöbyggnad, Breeam, Svanen med flera. Vi går igenom olika aspekter av digitalisering av hållbar samhällsplanering, metoder och verktyg. Hur kan vi utveckla och synliggöra synergierna mellan digitalisering och hållbar samhällsplanering?
14.30 Fika
14.45 Coachning och goda exempel
Utifrån deltagarnas utmaningar kring hållbar samhällsplanering coachar deltagarna varandra i små grupper enligt presenterad coachmodell.
17.00 Avslut dag 2