Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Ytterligare ett steg för Culture Casbah

Publicerad: 2 januari 2017, 07:24

Bild: Lundgaard & Tranberg.

Balder, Heimstaden, MKB och Victoria Park bildar ett gemensamt bolag, Rosengård Fastighets AB, som ingått avtal om att från MKB förvärva cirka 1 660 bostadslägenheter i Rosengård. Prislappen uppgår till 1,1 miljarder kronor.


Ämnen i artikeln:

Balder FastigheterVictoria Park FastigheterMKBRosengårdHeimstaden

Som Fastighetsnytt tidigare skrivit om bildar Balder, Heimstaden, MKB och Victoria Park ett gemensamt bolag för att förverkliga projektet Culture Casbah i Rosengård, Malmö. Klart är nu att bolaget får namnet Rosengård Fastighets AB.

Bolaget har ingått avtal om att från MKB förvärva cirka 1 660 bostadslägenheter i Rosengård.

Det nybildade bolaget är ett led i förverkligandet av projektet Culture Casbah. Nu påbörjas detaljplanearbetet med cirka 200 nya bostäder och 30 kommersiella lokaler.

Det förvärvade beståndet har ett marknadsvärde uppgående till 1,1 miljarder kronor. De samarbetande bolagen kommer att äga 25 procent vardera av aktierna i Rosengård Fastighets AB.

Terje Johansson, vd för MKB, säger i samtal med Fastighetsnytt att avtalen signerades innan årsskiftet samt att några villkor återstår som man räknar med kommer uppfyllas

– Konkurrensverket skall pröva affären och dessutom finns det förbehåll för finansiering samt för att styrelserna i bolagen godkänner den.

Affären görs till ett underliggande fastighetsvärde om cirka 1,1 miljarder kronor och MKB:s vd förklarar att bolaget netto får cirka 750 miljoner då man själv står för 25 procent av Rosengårds Fastighets.

– Det är viktigt att betona att vi inte gör den här affären för att få loss pengar utan för att vi tror stenhårt på Culture Casbah och Rosengård. Dock kommer vi självklart att få bra användning för pengarna, exempelvis för förvärv av fastigheter eller mark, säger han.

Tillträde till fastigheterna beräknas ske 1 maj, givet att alla förbehåll har släppts och enligt Terje Johansson, som blir styrelseordförande i det nya bolaget, räknar man med att ha fått bolagets ledning på plats då så att detaljplanearbetet kan påbörjas relativt omgående.

– MKB kommer att förvalta beståndet tills den nya organisationen sitter, säger han.

Styrelsen i Rosengård Fastighets AB kommer i övrigt att bestå av en ledamot och en suppleant från respektive bolag, totalt fyra ledamöter och fyra suppleanter.

Som en del av det omtalade projektet planeras ett 22 våningar högt torn. Tornet och övriga nya bostadshus avses innehålla tillsammans cirka 200 nya bostäder och 30 lokaler för affärsverksamhet.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.