onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Stadsutveckling

Wingårdhs bakom Landvetters nya hotell

Publicerad: 23 januari 2017, 11:28

Bild: Wingårdhs.

Arkitektkontoret Wingårdhs vinner tävlingen för ett nytt hotell vid Landvetter flygplats utanför Göteborg. Hotellet signatur blir fasaden som utformas som flaggor från hela världen.

Ämnen i artikeln:

LandvetterFastighetsmarknaden i VästsverigeWingårdhs ArkitektkontorGöteborg

Arkitektkontoret Wingårdhs vinner tävlingen för ett nytt hotell vid Landvetter flygplats utanför Göteborg. Hotellet signatur blir fasaden som utformas som flaggor från hela världen.

Antalet resenärer till och från den västsvenska flygplatsen har vuxit med två miljoner per år mellan 2010 och 2016. Hotellet kommer att bli sju våningar högt och ha 200 rum och ligga precis vid terminalen.

– Särskilt för utrikes- och chartertrafiken har vi ett stort upptagningsområde och behöver öka hotellkapaciteten för exempelvis resenärer och familjer som vill komma kvällen innan och kunna vara utvilade även inför en tidig flygavgång, säger Charlotte Ljunggren, flygplatsdirektör på Göteborg Landvetter Airport. Här kommer det nya hotellet med sitt förstklassiga läge precis vid terminalen att utgöra ett värdefullt tillskott.

I mars 2016 utlyste Swedavia en projekttävling avseende arkitektur och efter en prekvalificering valdes fem arkitektkontor ut som tävlat om att få utforma det kommande hotellet.

– Det vinnande förslaget från Wingårdh Arkitektkontor som vi nu presenterar har en god balans mellan gestaltning, effektivitet och integration med befintlig flygplatsbyggnad, kommenterar Charlotte Ljunggren, som varit en av åtta i tävlingsjuryn. Vi får ett estetiskt tilltalande och funktionellt hotell vid en välkomnande entré där både människor och de olika trafikslagen kan mötas.

– Fasaden på denna signaturbyggnad är utformad som diskreta, abstrakta flaggor från hela världen och det internationella temat går också igen i det skärmtak som ska skydda och välkomna såväl hotellgäster som alla resenärer, beskriver Gert Wingårdh, huvudansvarig arkitekt för förslaget på Wingårdh Arkitektkontor. Temat för vårt förslag, ”Öppet för världen”, känns lite extra angeläget då vi som arkitekter själva reser ganska mycket i uppdrag eller för att inhämta inspiration.

Bygget beräknas stå klart vid årsskiftet 2019/2020. Vilken hotelloperatör som kommer att driva hotellet är ännu inte klart.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev