fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Stadsutveckling

White vinner arkitekttävling för nya parken norr om Stockholm

Publicerad: 25 november 2022, 12:27

Det blir White arkitekter som vunnit tävlingen om vem som ska få utforma den nya parken i Järvastaden norr om Stockholm. Det framgår av ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln:

SvepetSkanskaVasakronan FastigheterWhite arkitekterSundbyberg

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


Whites visionsbild över Järvastadens nya närpark som byrån fått uppdraget att utforma. Till höger ansvarig landskapsarkitekt Angelica Bierfeldt Liptak. Illustration: White

Foto: Pressfoto

Arkitekttävlingen utlystes av Järvastaden AB, som ägs av Skanska och Vasakronan. Bolaget står för utvecklingen av den framväxande stadsdelen med samma namn på gränsen mellan Solna och Sundbyberg.

White arkitekter vinner alltså det parallella uppdraget om att rita Järvastadens nya närpark som ska bli en trygg och inkluderande park som skapas utifrån de boendes eget önskemål. Parken kommer att omfatta 15 000 kvadratmeter och ska ha goda solljusförhållanden och vara avskärmad från buller.

Läs mer: Kändisprofessorn om boendesegregationen: "Svensksvenskar undviker områdena"

Inför arkitekttävlingen har Järvastaden AB genomfört en undersökning där 426 vuxna och 184 barn fått svara på frågor om vad de önskar att parken ska innehålla. Svaren visar att det finns önskemål om aktiviteter som lockar lite äldre barn.

– Det känns väldigt kul att vinna det här parallella uppdraget, det är en viktig park för området som kommer att tillföra höga sociala och ekologiska värden. White har sedan tidigare tagit fram gestaltningsprogrammet för närparken så det känns extra roligt att få arbeta vidare med uppdraget, säger Angelica Bierfeldt Liptak, ansvarig landskapsarkitekt på White Arkitekter, i en kommentar.

Läs mer: LISTA: Så ser bolagens kontorsbehov ut – nu och framåt: ”Minskat våra ytor”

Järvastadens nya park beräknas stå färdig i augusti 2024.

I sin motivering skriver juryn följande: ”I beskrivningen av befintliga kvaliteter och strategier är det en bra avvägning mellan olika intressen exempelvis mellan sociala värden och naturvärden. Det är tydligt hur förslaget har bearbetat underlagsmaterialet och gestaltat närparken i en balans mellan olika målgrupper och anpassat programmeringen utifrån omgivningen”.

I Järvastaden bor i dagsläget närmare 7 000 - 8 000 personer men när stadsdelen är färdigbyggd en bit in på 2030-talet kommer den att ha cirka 20 000 invånare.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev