Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

White bakom Växjös nya profilbyggnad

Publicerad: 24 januari 2017, 12:58

Visionsbild över det nya stationshuset. Bild: White Arkitekter.

White arkitekter har vunnit arkitekttävlingen för Växjös nya kombinerade stads- och stationshus. Samtidigt görs det gamla kommunhuset om till bostäder.

Ämnen i artikeln:

Fastighetsmarknaden i SydsverigeWhite arkitekterVäxjö

Det vinnande förslaget, “Under ett tak” är en byggnad i trä och olika typer av glas.

– Med vårt förslag “Under ett tak” får Växjö en ny mötesplats för alla, där människorna står i centrum. Byggnaden blir också hållbar utifrån ett ekonomiskt och ekologiskt perspektiv, säger Klara Frosterud, ansvarig arkitekt på White arkitekter.

I juryns motivering står bland annat att förslaget ”redovisar en väl sammanhållen och karaktärsfull byggnad med ett starkt uttryck, en ny siluett och ett nytt signum för Växjö stad”.

I juryn har bland annat arkitekten Gert Wingårdh suttit.

– Det är en absolut unik byggnad som gör att när man ser den kan man säga, nu har jag kommit till Växjö, säger han.

Huset kommer att bli cirka 14 000 kvadratmeter stor i sex våningar. Cirka 600 personer kommer att jobba i huset, som bland annat kommer att fungera som stadshus, stationshall, handelsyta och turistbyrå.

I och med det nya bygget kommer stadens nuvarande kommunhus att göras om till 220 nya bostäder.

– Vi känner att det finns ett ökat intresse från marknaden att finnas i nära anslutning till kollektivtrafik. Självklart hoppas jag att de som ska jobba i det nya kommunhuset ska välja kollektivtrafiken. Och redan nu har jag fått kontakter från andra kommuner som tycker att det här verkar spännande och som vill veta mer, säger Andreas Meyer, affärsutvecklare på Jernhusen.

Vem byggherren blir är ännu oklart, men upphandling pågår och beräknas vara klar i februari. Byggstart beräknas till hösten och inflytt till årsskiftet 2019/2020.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev