Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Wallenstam vill bygga fyra bostadstorn vid Heden - lämnar förslag till Göteborgs stad

Publicerad: 20 april 2021, 12:46

Bild 1/2  Fyra höga bostadstorn med ”uttryck av trä” finns med i förslaget.

Illustration: Wingårdhs

Wallenstam har överlämnat förslaget ”Heden Live” till Göteborgs stad. Bolaget ser förslaget för den omdebatterade platsen som en 400-årsgåva till staden.


Ämnen i artikeln:

GöteborgWallenstam FastigheterHans WallenstamGert Wingårdh

Att exploatera eller inte exploatera - det har varit en lång debatt kring Heden i centrala Göteborg. Och än är diskussionen inte slut. I dag presenterade Göteborgsbolaget Wallenstam sitt förslag för platsens utveckling, som man tagit fram tillsammans med arkitektkontoret Wingårdhs. 

Läs även: Stor intervju med forskaren Greg Clark: ”Städernas attraktionskraft kommer bli uppenbar igen”

– Med detta förslag vill vi bidra till att utveckla Heden som plats med tillhörande byggnader. Vi har tagit tillvara och förstärkt allt det som är bra i dag och adderat mervärde som skapar en fantastisk utvecklingspotential för oss alla göteborgare, säger Hans Wallenstam, vd för Wallenstam i ett pressmeddelande. 

– Den smarta gestaltningen gör det möjligt att fylla Heden med ännu fler funktioner. En lekfull park övergår i en grön, böljande bebyggelse som man kan gå och sitta på. Bostadshusen ramar in och markerar Heden som en av stadens viktigaste mötesplatser. Alla byggnader får ett uttryck av trä vilket sänder en tydlig signal om stadens hållbarhetsambitioner, säger Gert Wingårdh, arkitekt på Wingårdhs.

Läs även: LISTA: 2000-talets mest infekterade affärer 

Hans Wallenstam vill behålla områdets profil som regional plats för idrott och evenemang. I förslaget ingår fyra 11-mannaplaner, en multisportarena med plats för upp till 16.400 åskådarplatser, bostäder och evenemangsytor.

– Heden ska inte bebyggas utan ”markeras” med fyra bostadstorn som blir som kartnålar och tydliggör och utvecklar denna populära idrotts- och kulturaktivitetsplats i Göteborg, säger han. 

Läs även: Nästa steg för cirkustomten i centrala Göteborg: fyra arkitektteam utvalda

Maria Nordlander

Redaktör (Föräldraledig)

maria.nordlander@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.