Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Vinnande förslag om Vallastaden utsett

Publicerad: 18 september 2012, 12:35

Det vinnande förslaget “Tegar”.

Arkitektbyrån Okidoki från Göteborg vann den stora arkitekttävlingen för den nya stadsdelen Vallastaden i Linköping. Okidokis förslag ”Tegar” tilldelas första pris med 500 000 kronor.


Ämnen i artikeln:

Linköping

Arkitektbyrån Okidoki från Göteborg vann den stora arkitekttävlingen för den nya stadsdelen Vallastaden i Linköping.  Okidokis förslag ”Tegar”  tilldelas första pris med 500 000 kronor.

Arkitekttävlingen har genomförts i samarbete med Sveriges Arkitekter.

Juryn skriver:
”Ett starkt och tydligt förslag som andas framtid. Förslaget utgår från att människan bygger staden. Tegar har ett starkt grepp och ett konceptuellt innehåll med smala tomter, vångar, tegar och gemensamma lokaler – ”Felleshus”. Förslaget är tydligt i sin struktur med klar identitet och samtidigt både dynamiskt och flexibelt.”

Som namnet ”Tegar” antyder innehåller förslaget många relativt små och smala fastigheter, som medför en tät bebyggelse, med olika boendeformer. Samtidigt kan tegarna tillsammans bilda kvarter. Det beskrivs i förslaget som en syntes av 1800-talets rutnätsstad och efterkrigstidens grannskapslanering.

– Det kom in väldigt många bra förslag och idéer med tävlingen, även bland de som inte vann och vi kommer ta med oss dem i det fortsatta arbetet. Det vinnande förslaget hade en helhetssyn på människan och staden, samtidigt som det lämnar en del öppet åt framtiden, säger juryns ordförande Muharrem Demirok (C), som även är ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.

I den första etappen fram till 2016 ska 400 lägenheter byggas i stadsdelen, som ligger nära Linköpings universitet och teknikbyn Mjärdevi Science Park Vallastaden ingår i LinköpingsBo2016, vilket är ett bo- och samhällsexpo som genomförs 2016.

Andra pris med 300 000 kronor tilldelades förslaget ”Publicum Bonum”, ritat av Inobi AB.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande LinköpingsBo2016

Ämnen i artikeln:

Linköping

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.