Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Victoria – en ny stad i Sverige

Publicerad: 18 januari 2017, 14:45

Bild: Dreamstime.

Bygg en ny stad i Sverige, helt från grunden. En modern, kosmopolitisk stad byggd utifrån kulturell mångfald och jämställdhet. Det föreslår Anders Riedenfalk, civilingenjör och projektutvecklare, som bland annat varit inblandad i liknande projekt i Kenya.


Artikeln är tidigare publicerad i Fastighetsnytt nummer 6, 2016.

Bygg en ny stad i Sverige, helt från grunden. En modern, kosmopolitisk stad byggd utifrån kulturell mångfald och jämställdhet. Det föreslår Anders Riedenfalk, civilingenjör och projektutvecklare, som bland annat varit inblandad i liknande projekt i Kenya. Han föreslår vidare att den nya stadens namn blir Victoria – åtmistone tills det svenska folket fått säga sitt.

– Vi behöver en större vision för ett växande Sverige. Lyfta blicken och tänka framåt. Gå från att mestadels förvalta Sverige till att skapa det nya. Det byggs i Sverige men mestadels kring existerande städer och då blir det ofta ”more of the same”, säger han.

Fastighetsnytt träffade Anders Riedenfalk på Business Arena i Stockholm i höstas och då presenterade han sin idé. En idé som kan verka galen men som onekligen är kittlande. Och utan galna idéer skulle nog inte många framsteg tagits i historien.

Anders menar att det finns en vilja hos bygg- och fastighetsbolaget att komma vidare. Något som i sin tur kan skapa frustration när det saknas byggbar mark i attraktiva lägen och när regler och byggbestämmelser skapar hinder för byggandet.

– Översikts- och detaljplaner tar tid och det vittnas om att det på sina ställen kan gå upp till 10 år innan man kan sätta spaden i marken. Låt oss tänka längre och komma samman och bygga en helt ny stad på helt ny mark, säger Anders Riedenfalk.

Han vill se en frizon, fri från det han kallar onödiga regler, där man kan bygga mer fritt och kreativt utefter olika kunders behov och önskemål på hyresnivåer.

Välkänt fenomen
Anders Riedenfalk har varit inblandad i projektet Konza Tech City i Kenya där man vill bygga en ny stad av samma modell som den han förespråkar cirka 60 kilometer utanför huvudstaden Nairobi. Nya städer är inte enbart en kenyansk företeelse, fenomenet planerad stad är välkänt och i Nederländerna fick städerna Lelystad och Almere stadsrättigheter så sent som 1980 respektive 1984. I Sverige har vi Kiruna som ju grundades kring förra sekelskiftet på grund av den mineralrika marken. Men är det möjligt att från grunden bygga en relativt centralt belägen stad i dagens Sverige? Det tror Anders Riedenfalk.

– Jag tror att det är möjligt. När människor börjar samarbeta mot ett gemensamt mål kan det ännu osynliga bli synligt. En inre bild blir till ord som sprids och delas och idéerna blir efterhand till verklighet.

citat_victoria

Han anser att den första hörnstenen bör läggas i virtuell miljö.

– Sverige ligger långt framme vad gäller att skapa miljöer i den virtuella världen. Vi är långt framme inom denna teknik, till exempel inom spelutveckling och även inom skanning av existerande terräng och miljöer med laserskanning. Med din mobiltelefon kan du gå in i staden och se hur den ser ut i 3D. Du kan vandra omkring i staden och rentav anmäla ditt intresse för ett hus eller lägenhet som du gillar.

Anders Riedenfalk poängterar att en stad är en fusion av bostäder, kommersiell verksamhet, industri och offentliga byggnader. En viktig faktor i den moderna staden är dess förmåga att skapa tillväxt då den leder till en snöbollseffekt i stadens utveckling. Genom att skapa staden i den virtuella miljön kan den processen förkortas avsevärt.

Inte nära storstäderna
Var ska staden då placeras – på kartan? Inte för nära en av de tre storstäderna, menar Anders Riedenfalk.

– Det behövs en balans i Sverige mellan storstad och landsbygd, för att inte driva isär stad och land ytterligare, så att det mesta i Sverige bestäms utifrån storstadens syn. Då heter en kommande statsminister kanske inte Trump, men något annat som folk inte först tar på allvar, och som har sett människors frustration runtom ute i Sverige.

Han säger att Sverige behöver något som samlar oss i ett projekt som driver innovation och teknikutveckling. Något konkret och synligt.

– Varför inte göra som i flera andra länder – bygga en ny stad från grunden? Jo, även länder som Sverige ger bistånd till bygger nya städer. Och Sverige är ju inget u-land? Detta blir ett projekt för detta århundrade som vi och våra barn kan vara stolta över, säger han med betoning.

Det gäller att gå från ord till handling tycker han och hänvisar till John F. Kennedy och USA:s resor till månen.

– Han (Kennedy) utmanade USA och visade att det var möjligt att resa till månen. Han ville samla det amerikanska folket i ett projekt och göra det omöjliga möjligt innan 60-talets slut – och det lyckades. 1969 satte man två människor på månen med Apollo 11. Projektet samlade nationen, drev på teknikutvecklingen framåt och man kunde övervinna tekniska hinder med nya innovativa lösningar, avslutar Anders Riedenfalk.

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.