Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Vecturas nya uppdrag i Flemingsberg: forskningskvarter

Publicerad: 9 september 2020, 12:37

Ett nytt forskningskvarter ska byggas i Flemingsberg. Det står klart sedan en ny avsiktsförklaring mellan Huddinge kommun, en stiftelse samt ett fastighetsbolag.


Ämnen i artikeln:

Vectura FastigheterFlemingsberg

Det är Vectura Fastigheter och Stiftelsen Clara som tecknat en avsiktsförklaring avseende två fastigheter i centrala Flemingsberg med Huddinge kommun. 

Läs även: Gustaf Hermelin blir ordförande i Vectura

Ambitionen är att skapa ett kvarter för akademi, forskning och näringsliv i Flemingsbergsdalen där det planeras för 35 000 nya arbetstillfällen, 5 000 nya bostäder, service och handel.

– Det här blir inte bara en tillgång för utvecklingen av Flemingsberg, utan det ger även positiva effekter för hela Huddinge och södra Stockholm. Utvecklingen ligger i linje med planeringen för Flemingsbergsdalen som en ny arbetsplatsnod i södra Stockholm samt möjliggör för högskolan och akademierna att utvecklas än mer och vara ett attraktivt campus i Stockholmsregionen, säger Nicholas Nikander, kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor i Huddinge kommun i ett pressmeddelande.

Läs även: Köper mark i Flemingsberg för 60 miljoner

Avsiktsförklaringen innebär att Huddinge kommun tillsammans med Vectura och Stiftelsen Clara ska ta fram en vision och målbild för fortsatt utveckling av byggrätten på de två fastigheterna. Syftet är att binda samman Campus Flemingsberg med det nya stadscentrumet i Flemingsbergsdalen och ge Campus en ny framsida mot ett nytt resecentrum, kallat bytespunkt Flemingsberg. 

– Vi ser fram emot att utveckla platsen tillsammans med Huddinge kommun, Stiftelsen Clara och i samverkan med andra aktörer. Det är en plats vi tror mycket på och stadsutveckling som vi på Vectura gärna tar oss an. Vi är glada över att få vara med och bidra med innehåll kopplat till akademi, forskning och näringsliv som är en del av vår långsiktiga affär säger Micael Averborg, affärsenhetschef för kommersiellt på Vectura Fastigheter i en kommentar.

 

Mer om nya Flemingsberg

Det var i april i år som kommunfullmäktige i Huddinge kommun godkände ett planprogram för hur Flemingsbergsdalen och de centrala delarna av Flemingsberg ska utvecklas. Ett av huvudsyftena är att binda samman det nya stadscentrumet i Flemingsberdalen med angränsande stadsdelar och bebyggelse. 

För att koppla Campus Flemingsberg mot stadscentrum har planprogrammet översiktligt skissat på en ny bebyggelse i snittet mellan Södertörns högskola och den nya bytespunkt Flemingsberg. Bytespunkt Flemingsberg ska utvecklas till en av södra Stockholmsregionens största och viktigaste nod för kollektivt resande. 

Preliminär tidplan för visions- och utredningsarbete är 2020-2022.

 

Andreas Jennische

Nyhetschef

andreas.jennische@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.