fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Stadsutveckling

VDC-gurun: Sänk byggtiden med 40 procent

Publicerad: 19 december 2017, 14:50

Martin Fischer föreläser om VDC på KTH.

Foto: Teresa Ahola

Förra veckan var Stanfordprofessorn i byggvetenskap, Martin Fischer, på Sverigebesök för att hjälpa byggindustrin att bli kvitt sina svåra kostnads- och produktivitetsutmaningar.


Förra veckan besökte Stanfordprofessorn i byggvetenskap, Martin Fischer, Sverige för att lära byggindustrin mer om kostnads- och produktivitetseffektivitet.

Kunskapen är viktig inte minst då ungefär hälften av alla byggbolag i världen uppger att deras projekt överskridit budgeten och tidsplanen de senaste tre åren, enligt en studie från KPMG. Ett vanligt problem och orsak till ineffektiviteten är att branschen vill digitalisera sig, men inte riktigt vet hur. Schweiziske Martin Fischer, professor vid Standford University i Kalifornien, arbetar därför flitigt med att utbilda så många som möjligt inom Virtual Design Construction, VDC. En metod som används för att effektivisera processer inom design, byggnad och drift.

– Metoden ger 30–40 procent kortare byggtider med hjälp av digitalisering och effektivare arbetsmetoder, säger han.

Flest certifierade i Sverige
Veidekke, som anslöt sig till programmet år 2008, har utbildat totalt 236 personer och har 107 certifierade anställda. Bolaget har därmed flest VDC-certifierade medarbetare i hela världen.

– För att kunna jobba annorlunda måste man ha rätt folk på rätt plats, jobba integrerat i stället för sekventiellt och ta hjälp av 3D-modeller, säger Jimmy Bengtsson, vd för Veidekke.

För fem år sedan använde 10–20 procent VDC i Sverige, men nu gör hälften det, enligt Veidekke. Men mållinjen ligger fortfarande långt bort, särskilt när det gäller att hinna ikapp andra aktörer. De senaste femtio åren har exempelvis den amerikanska byggindustrins produktivitetsutveckling stagnerat medan tillverkningsindustrin under samma period har ökat sin produktivitet med 250 procent, enligt amerikanska handelsdepartementet.

– De skulle aldrig producera något utan digitala modeller och optimerade processer, vilket byggbranschen gör, säger Martin Fischer.

Jimmy Bengtsson håller med om att byggindustrin måste börja nyttja tekniken.

– Vi måste bli bättre på att mäta och följa upp arbetsprocesser vid byggen.

Han tror att allt skulle flyta på bättre om det fanns ett sömlöst flöde och programvaror som klarar av att hantera samma typ av information.

– Byggbolag måste ställa rätt krav på sina leverantörer och tala om hur de ska bygga upp sina digitala modeller för projekteringen. De behöver specificera vad som behövs för proptech och det logistiska flödet.

Vad är det största problemet?
– Ledarskap. Förr i tiden lärde erfarna medarbetare upp yngre, men i dag kan båda parter lära sig av varandra. De äldre har erfarenhet, yngre teknikkunskap.

Martin Fischer säger att byggbolag måste lära sig att inhämta ny kunskap.

– Jag besökte Sydamerikas första VDC-konferens för en månad sedan och Peru har verkligen, olikt många andra, lyckats få med sig hela organisationen när det gäller att implementera teorin i praktiken. Deras pilotarbete var av absolut världsklass.

Han beskriver även bygget av världens största fabrik, Teslas Gigafactory i Nevada, USA, som ett mycket lyckat och imponerande byggprojekt. När fabriken byggdes förstod projektledarna snart att de hade tagit sig vatten över huvudet och blev tvungna att öka takten för hinna klart i tid. Eftersom de inte ville göra ägaren, Elon Musk, besviken såg de till att skapa ett så effektivt arbetsflöde som möjligt. Det resulterade i att den 550 000 kvadratmeter stora fabriken färdigställdes i rekordtid.

– Den blev klar på elva månader, vilket beror på att teamet samlade all kompetens inhouse i stället för att anlita folk utifrån, förutom byggnadsingenjörer och underleverantörer.

All annan personal, som arkitekter, designers, elektroniktekniker, mekaniker och byggledningen fanns i huset.

– Fler måste inse vikten av att arbeta med helheten i stället för att fokusera på de egna arbetsuppgifterna.

Ny teknik kommer också att underlätta framtida byggen av högpresterande byggnader.

– Automatisk design, där datorn presenterar tusentals olika byggförslag och analyserar dem, kommer att växa. Det gör att vi människor i stället kan försöka lösa svåra frågor rörande kvalitet och välbefinnande.

Teresa Ahola

FAKTA:

- Martin Fischers forskning används runt om i världen, men vägen dit har varit lång. När projektet inleddes på 80-talet instiftades teorier och tio år senare presenterades en första applikation. Det var först efter millennieskiftet som forskarteamet kunde uppvisa dagens certifierade arbetsmetoder och digitala modeller.
- Byggnadsinformationsmodellering (BIM), organisation, process och metrics är fyra viktiga beståndsdelar inom VDC, samt Integrated Concurrent Engineering (ICE), som är en mötesmetodik som NASA tagit fram för att samla alla discipliner i samma rum för att öka hastigheten i projekteringsprocessen.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev