torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Stadsutveckling

Vattenfall och AMF i samarbete – testar ny el-smart realtidslösning

Publicerad: 21 juni 2022, 07:30

Michael Eskils, hållbarhetschef på AMF Fastigheter.

Vattenfall och AMF Fastigheter inleder ett samarbete för att testa den digitala lösningen 24/7-matchning i ett pilotprojekt. Lösningen ska göra det möjligt att spåra el från sol, vind och vatten – timme för timme.

Ämnen i artikeln:

AMF Fastigheter

R


Nu inleder Vattenfall och AMF Fastigheter ett samarbete för att testa realtidsmatchning av el. 

Lösningen kopplar, enligt AMF Fastigheter, ihop data från energiproduktionen med data från smarta elmätare som mäter förbrukningen timme för timme i en fastighet i AMF:s kvarter Mood district i Stockholm city. 

Läs mer: Bildextra: Så blir Ikeas nya citykoncept i Gallerian 

– Vattenfall har ett tydligt mål att möjliggöra ett fossilfritt liv inom en generation. Att AMF Fastigheter som första fastighetsbolag nu väljer att införa 24/7-matchning visar att de är i framkant och ser möjligheterna med mer detaljerad information om energianvändningen. Det är bra att kunderna ställer krav och att vi kan leverera på detta, en väldigt positiv utveckling, kommenterar Matts Wesslén, chef Vattenfall Företagsförsäljning.

I dag använder AMF Fastigheter förnybar klimatneutral el från vind baserat på årsanvändning, genom så kallade ursprungsgarantier. 

Nu kommer AMF att ha 24 timmars matchning av sin förbrukning med valda energikällor, varje dag och varje timme.

Läs mer: Ökat klimatavtryck för AMF som ändå bäddar för framtiden 

– För att vi ska nå våra klimatmål behöver vi tänka nytt och hitta innovativa lösningar, tillsammans med våra hyresgäster och andra samarbetspartners. Det här möjliggör en ny nivå av transparens där vi, med Vattenfalls hjälp, kan säkerställa och visa att vår elanvändning faktiskt är 100 procent förnybar, varje timme. Det känns extra kul att få testa den här tekniken som Sveriges första fastighetsbolag, säger Michael Eskils, hållbarhetschef på AMF Fastigheter.

Vattenfalls 24/7-matchning

• Kunden väljer el: till exempel vind, i kombination med vatten (eller fossilfri kärnkraft, när det inte finns tillräckligt med vind.)

• Vattenfalls vindparker och vattenkraftstationer ska hjälpa kunden att ansluta förbrukningen med smarta mätare. 

• Förbrukningen matchas med den valda energikällan timme för timme med programmet Smart Utility, byggt på Microsoft Azure IoT.

• Därmed finns möjlighet för kunden att i realtid se vilken el den får, i ett grafiskt format. Kunden kan välja att dela med anställda, besökare eller andra intressenter.

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev