Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Västlänkens detaljplan vinner laga kraft

Publicerad: 26 februari 2018, 12:22

Karta över Västlänkens dragning. Grafik: Trafikverket.

Mark- och miljööverdomstolen beslutade på fredagen att inte ta upp Västlänkens detaljplaner för prövning. Då beslutet inte går att överklaga har planerna vunnit laga kraft och byggstarten närmar sig.


Ämnen i artikeln:

Fastighetsmarknaden i VästsverigeGöteborgTrafikverketVästlänken

Mark- och miljööverdomstolen beslutade på fredagen att inte ta upp Västlänkens detaljplaner för prövning. Då beslutet inte går att överklaga har detaljplanerna vunnit laga kraft och projektet är ett steg närmare byggstart.

Det var redan i januari 2016 som kommunfullmäktige i Göteborg antog detaljplanerna för Västlänken, ett av stadens mest omdebatterade projekt någonsin. Planerna gäller möjligheten att bygga järnvägstunneln under staden.

Beslutet överklagades först till Mark- och miljödomstolen som avslog överklagan i november förra året. Därefter överklagades de även till MÖD, men de beviljar alltså inte prövningstillstånd.

Beskedet innebär dock inte att spaden kan sättas i marken ännu. Samma domstol ska nämligen även besluta kring de miljömässiga effekterna kring Västlänken, ett betydligt mer omfattande mål.

Det är ännu oklart hur länge de juridiska processerna kring miljödomen kommer att fortgå.

Enligt Trafikverket planeras bygget starta under 2018, och vara klart för trafik 2026.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.