Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Väljer inriktning för Farsta Centrum

Publicerad: 18 december 2014, 15:15

Visionsbild Farsta Centrum

Atrium Ljungberg har tillsammans med Stockholms stad valt att gå vidare med COBE Arkitekters förslag på inriktning av området. Förslaget är en del av det övergripande planprogrammet för centrala Farsta och ska nu bearbetas och vidareutvecklas.


Ämnen i artikeln:

Atrium LjungbergStockholms stadSveriges ArkitekterTyréns

Under hösten bjöd Atrium Ljungberg, i samarbete med Stockholms Stad och Sveriges Arkitekter, in till parallella uppdrag där tre arkitektkontor/team valdes ut att delta. En bedömningsgrupp bestående av representanter från Atrium Ljungberg och Stockholms stad har slutligen valt att gå vidare med det danska arkitektkontoret COBE Arkitekter, som man ansåg hade det bästa förslaget för Farsta Centrums utveckling. Förslaget kommer nu bearbetas och vidareutvecklas för att sedan ta plats i samrådsförslaget. COBE Arkitekter har i sitt förslag arbetat tillsammans med SLA Landskapsarkitekter, Tyréns, ICP och Yngve Andrén.

– Den inriktning COBE med team presenterar är mycket övertygande och flexibel och ger en tydlig struktur. De har tillvaratagit det som var bra i Farstas 60-talsplanering och utvecklat det vidare. Förslaget har dessutom en attraktiv idé för Farsta Centrum med olika identiteter för olika delar av området, kommenterar Mikael Wilhelmsson, affärsutvecklare på Atrium Ljungberg, i ett pressmeddelande.

Sedan 2011 har Stadsbyggnadskontoret, tillsammans med andra nämnder och näringslivet, drivit ett visionsarbete och tagit fram en stadsbyggnadsstrategi, Tyngdpunkt Farsta. Under 2014 har ett planprogramarbete pågått för att utgöra underlag för framtida detaljplaner. Utifrån stadens beslut att bygga 140 000 nya lägenheter till år 2030 har målet för Tyngdpunkt Farsta satts till 8 000 lägenheter.

– Syftet är att omvandla dagens centrum till en stadskärna, med utökad handel, kontor, bostäder och annat som ska finnas i en stad. Sammantaget ska programarbetet möjliggöra att Farsta kan utvecklas till en verklig tyngdpunkt, säger Karolina Keyzer, stadsarkitekt på stadsbyggnadskontoret Stockholms stad.

Omvandlingen av Farsta Centrum innebär att en blandning av funktioner och verksamheter. Atrium Ljungberg har identifierat ett långsiktigt behov av att tillskapa ytterligare upp till 20 000 kvadratmeter yta för handel, cirka 10 000 kvadratmeter arbetsplatser och samhällsservice samt 5 000 kvadratmeter utbildning och kultur. Till detta kan det finnas utrymme för upp till 1 000-1 500 bostäder.

Programförslaget för Farsta Centrum ställs ut på samråd under våren 2015.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Atrium Ljungberg

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.