Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Stadsutveckling

Vad är bra ledarskap inom samhällsbyggnad?

Publicerad: 29 september 2016, 07:24

Foto: Dreamstime.

Med inspiration från Business Arenas inledningstalare Percy Barnevik arrangerades på onsdagen ett fördjupningsseminarium om ledarskap. Men vad är bra ledarskap i en traditionell bransch som nu genomgår enorma förändringar på grund av digitalisering, globalisering och urbanisering?


Ämnen i artikeln:

Business Arena

Med inspiration från Business Arenas inledningstalare Percy Barnevik arrangerades på onsdagen ett fördjupningsseminarium om ledarskap. Men vad är bra ledarskap i en traditionell bransch som nu genomgår enorma förändringar på grund av digitalisering, globalisering och urbanisering?

Ledarskap innefattar många utmaningar. Det betyder dessutom olika saker för en driftschef på ett bygge jämfört med en platschef på ett stadsbyggnadskontor. Och i en så pass teknisk bransch som samhällsbyggnad kan medkännande och människocentrerad styrning te sig extra utmanande.

Karin Måwe, seniorkonsult på Evidens, exemplifierade vid seminariet med en nyligen pensionerad maskiningenjör som hon mött. Mannen hade efter examen snabbt avancerat till chef, och jobbat som det resten av sitt yrkesliv.
– Och han sade att ”hade jag vetat att 80 procent av min yrkesverksamma tid hade gått åt till att lösa relationer och inte jobba med den mekanik som jag ville, då vete katten om jag hade tackat ja till någon chefsroll”, berättade Måwe.

En viktig aspekt inom tekniska branscher som bygg kan ofta vara att det är just ingenjörer, tekniker med fler som gör chefskarriär, men att det i denna nya tid inte alltid bör vara just så:
– Det krävs ett människointresse. Och om man då tittar på den här branschen så kanske det inte är så att de som har fått en ledarroll har det genuina människointresset från början, därför att vi är så fokuserade på tillgångsslaget, sade Pia Carlberg, HR-chef på Stronghold.

Monica Granberg, vd Structor AB, såg ledarskap som en typ av konst, samt en förmåga att skapa förutsättningar för människor att arbeta tillsammans mot ett gemensamt mål.
– Och för mig finns det tre viktiga ingredienser i ledarskap: tillit, delaktighet och mod.

Ytterligare en betydelsefull punkt är vikten av bra kommunikation med olika människor, lade Arconas vd Jeanette Saveros till.
– Så för mig är ledarskapet en passion till människor, sade Saveros. Och också att visa resultat – det är roligt att vinna!

Bengt Christensson höll med om vikten av kommunikation – Chalmersbaserade CMB hade till och med arrangerat en ledarskapsdag 2015 på temat ”dålig kommunikation sänker bra byggen”.
– För gör vi inte det rätt får vi stopp i våra system, och det är ju minst av allt det vi behöver idag, när vi har de här gigantiska volymerna som vi ska återkomma.

En otappad resurs i sammanhanget är alla unga och nyutexaminerade som branschen vill fånga upp: – Tittar vi på de unga så ägnar de väldigt stor del av sin tid med Minecraft – alla vill bli samhällsbyggare idag! Hur ska vi då kunna få dem att börja jobba i branschen? Det är en ledarskapsfråga, menade Christensson.

Joakim Rådström
Frilansjournalist

Ämnen i artikeln:

Business Arena

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.