lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Stadsutveckling

V till Wedin (M): ”Vi kan bli fällda”

Publicerad: 22 juni 2020, 14:33

Vällingby centrum. Foto: Gamma-Man/Mostphotos

Vänsterpartiet är skarpt kritiska till hur Vällingby centrum-affären har skötts. ”I ett aktiebolag bör beslut diskuteras i styrelsen först, innan man går till medier”, säger oppositionsborgarråd Clara Lindblom (V).

Ämnen i artikeln:

Vällingby CentrumStockholms stadSvenska BostäderVänsterpartietDennis Wedin

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Vänsterpartiet håller inte alls med Dennis Wedin (M), bostadsborgarråd, och styrelseordförande i Svenska Bostäder (SB), om att försäljningen av Vällingby centrum sker på ett ansvarsfullt sätt. 

– Vi är mycket kritiska till hur han sköter processen. Dennis har pratat med medier innan handlingarna har blivit offentliga och innan allt har diskuterats i styrelsen, säger Clara Lindblom (V), oppositionsborgarråd, och vice ordförande i Svenska Bostäder. 

Läs även: Vi gör en ansvarsfull försäljning 

Hon höjer ett varningens finger till Dennis Wedin och hela den blågröna majoriteten i Stockholms stad: 

– Det är ytterst olämpligt. SB är ett kommunalt aktiebolag, inte en kommunal nämnd, vilket innebär att vi kan bli personligen fällda om affären inte hanteras rätt. I ett aktiebolag bör beslut diskuteras i styrelsen först, innan man går till medier.

Lindblom utvecklar att bolaget aldrig fick chansen att utreda försäljningen och strategin innan uppgifterna presenterades i olika medier. 

Hyresrätter före centrum

Förra veckan skrev Dennis Wedin (M) en debattartikel där han bland annat motiverar försäljningen med att staden i första hand bör fokusera på att bygga och förvalta hyresrätter, i stället för lokala centrum i ytterstaden. 

Clara Lindblom (V) ser dock centrum som en viktig och bärande del i en stadsdel.

– Icke fungerande centrum drar ner värdet på alla fastigheter. Allmännyttan är kommunens viktigaste verktyg för att lyckas göra centrumen trygga och välbesökta. Oseriösa aktörer eller små bostadsrättsföreningar har inte samma muskler.

Ingen lönsam affär

Att intäkterna från försäljningen ska gå till nya investeringar inom SB är inte heller något som imponerar Clara Lindblom särskilt mycket. 

– Det här är ingen kassako, utan en principiell fråga. Med tanke på att staden har spenderat tre miljarder kronor på att rusta upp Vällingby centrum, så landar resultatet på plus minus noll vid försäljningen. 

Hon är dock glad över att Trappan, Vällingby bibliotek, fritidsgården Tegelhögen och biograf Fontänen förblir i stadens ägo.

– Det är positivt att man har hörsammat dessa krav som vi ställde för sex månader sedan. Vi vill dock att SB avbryter försäljningen av Vällingby centrum, som vi anser är förknippad med stora risker. 

Svårt att hitta seriös köpare

Den största rädslan handlar om att staden ska misslyckas med att hitta en seriös och långsiktig aktör, då det rent juridiskt sett är omöjligt att binda en köpare på längre sikt eller hindra denne från att sälja vidare efter en kort tid. 

– Man kan teckna långa hyresavtal, men inte långa avtal om förvaltning. Boultbee gav löften om långsiktighet när Högdalen såldes, men struntade sedan i det. Även Albyberget har sålts vidare fyra gånger. Risken är stor för att samma sak sker i Vällingby, säger Clara Lindblom.

På torsdag håller styrelsen ett extrainsatt möte om försäljningen, men enligt Clara Lindblom (V) är loppet redan kört. 

– Det är mer som ett spel för gallerierna. Rent formellt har Dennis Wedin (M) redan kommunicerat att centrumet säljs, utan att i detalj diskutera frågan med styrelsen först. 

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev