Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Utses till ankarbyggare i stort Uppsalaprojekt: ”Milstolpe”

Publicerad: 13 april 2022, 08:26

Ankarbyggarna kommer att arbeta med den västra stadsdelsnoden i sydöstra stadsdelarna av Uppsala, som kommer att hamna i det gulstreckade området.

K2A, och även Bonava, har utsetts till ankarbyggare för samhällsbyggnadsprojektet Västra stadsdelsnoden i Uppsala. Genom att utses till ankarbyggare får bolaget ett optionsavtal som ger ensamrätt att förhandla med Uppsala kommun om markanvisning för cirka 200 bostäder.


Ämnen i artikeln:

K2A FastigheterBonavaSvepet

Enligt K2A är första gången i bolagets historia som man utsetts till ankarbyggare. Uppdraget innebär att K2A kommer att stödja kommunens organisation under initiering, planläggning och genomförande av projektet, skriver K2A i ett pressmeddelande. 

Detaljplanen för området bedöms möjliggöra utveckling av 1 900 bostäder, varav minst 30 procent ska utgöras av hyresbostäder.

– Det här är en milstolpe för K2A. Att vara med och skapa en grön stadsdel från grunden är en enorm möjlighet för oss att bryta ny mark som företag och samtidigt bidra till en hållbar utveckling i Uppsala kommun, kommenterar Johan Knaust, vd på K2A.

Samhällsbyggnadsprojektet Västra stadsdelsnoden är en del av Uppsalapaketet, det avtal som staten, Uppsala kommun och Region Uppsala ingått kring 33 000 nya bostäder, en ny spårväg och nya tågspår. 

Läs mer: K2A förvärvar bostäder i Uppsala 

K2A är en av två ankarbyggare i projektet. Den andra är Bonava. I samverkan med Uppsala kommun och de närboende i området ska K2A och Bonava arbeta fram hur stadsdelen ska utformas. 

Arbetet inleds i juni 2022 med att lyssna in de närboende inom ramen för medborgardialogen, står det i pressmeddelandet. 

Västra stadsdelsnoden ska utvecklas med fokus på miljömässig hållbarhet och höga ambitioner vad gäller träbyggande. Området planeras att vara en del av Bo Expo 2029 i Uppsala kommun.

Läs mer: Gränby kämpar för att slippa stämpeln utsatt område: ”Vi måste orka kriga” 

– Uppsala har fortsatt höga klimatambitioner och hela Sydöstra staden ska vara klimatneutral till 2030. Därför är vi glada över att knyta till oss en ankarbyggare med tydligt fokus på hållbarhet och klimateffektivitet, kommenterar Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala kommun.

Redaktionen

redaktionen@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

K2A FastigheterBonavaSvepet

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.