Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Utreder kreditgarantier för byggande

Publicerad: 17 januari 2017, 08:52

Bostadsminister Peter Eriksson (MP).

Foto: Miljöpartiet/Fredrik Hjerling.

En särskild utredare ska få i uppdrag att undersöka bättre förutsättningar för långsiktig finansiering av ny- och ombyggnad av bostäder samt ge förslag på ett system med statliga topplån.


Ämnen i artikeln:

Peter Eriksson

Regeringen har beslutat att en särskild utredare ska få i uppdrag att undersöka bättre förutsättningar för långsiktig finansiering av ny- och ombyggnad av bostäder. Man ska även ta fram ett förslag på ett system med förmånliga statliga topplån.

Susann Bard, stabschef på Boverket och tidigare enhetschef på Statens bostadskreditnämnd under åren 2005 – 2012 har fått i uppdrag att leda utredningsarbetet.

I ett pressmeddelande skriver regeringen att bostadsbyggandet i Sverige över en längre tid har varit för lågt och även om det nu byggs fler bostäder än på väldigt länge så finns risken att investeringsvilligheten kan minska exempelvis vid lågkonjunktur.

– Även om behovet inte är akut så måste staten vara förutseende och proaktiv för att bibehålla och kunna öka byggtakten i landet även vid en konjunkturnedgång. Finansieringsmöjligheterna för bostadsbyggande måste samtidigt redan nu bli bättre på landsbygd med svag bostadsmarknad, säger bostadsminister Peter Eriksson i en kommentar.

Regeringen konstaterar att finansiering är en grundläggande förutsättning för byggande av bostäder och vill att staten kontinuerligt ska säkerställa att marknaden för finansiering av bostadsbyggande fungerar effektivt. Man vill även se över förutsättningarna på svaga bostadsmarknader.

”Ett vanligt problem på svaga bostadsmarknader är att produktionskostnaderna ligger nära eller över värdet av den färdiga bostadsbyggnaden, vilket gör det svårt att hitta finansiering för ny- eller ombyggnad av bostäder. Ett särskilt bekymmer på landsbygden, som ofta karaktäriseras av svaga bostadsmarknader, är att det kan saknas lokalt förankrade bankkontor och tillräcklig kunskap om den lokala bostadsmarknaden och den ekonomiska utvecklingen i övrigt. Detta kan leda till att riskerna i bostadsbyggnadsprojekt övervärderas och att potentiellt lönsamma projekt inte beviljas lån,” skriver regeringen i sitt pressmeddelande.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Peter Eriksson

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.