Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Utreder begränsning av detaljplanekrav

Publicerad: 23 januari 2017, 14:22

Regeringen ska utreda om kommuner kan ges större möjligheter att besluta om ny eller befintlig bebyggelse behöver regleras med en detaljplan. Dessutom ska en utredare se över hur översiktsplanerna kan utvecklas.


Ämnen i artikeln:

PBLRegeringenPeter Eriksson

Förslaget om ett begränsat krav på detaljplan innebär att utredaren ska utreda hur kommunen kan ges större möjligheter att besluta om en tillkommande eller befintlig bebyggelse behöver regleras med en detaljplan eller inte.

Till särskild utredare utses Inger Holmqvist, idag tekniskt råd vid Mark- och miljööverdomstolen vid Svea Hovrätt.

Hon ska även föreslå hur angränsande lagstiftning kan utformas om kravet på detaljplan begränsas.

– Förslaget att kommunen ska ges större möjlighet att själv bestämma om det behövs en detaljplan innebär att plan- och byggprocessen i vissa fall kan skyndas på. Det ökar förutsättningarna för att vi snabbare ska kunna tillgodose behovet av bostäder i Sverige, säger bostadsminister Peter Eriksson.

Förslaget om en utvecklad översiktsplanering innebär att Holmqvist ska utreda och lämna förslag på hur dialogen mellan staten och kommunen om fysisk planering i större omfattning ska kunna hanteras inom ramen för översiktsplaneringen. Syftet är kommunernas arbete med att ta fram detaljplaner ska gå snabbare.

Förutom de två delarna, ska behovet av och förutsättningarna för att ge kommunerna möjlighet att reglera upplåtelseformer utredas.

Dessutom utreds privat initiativrätt till detaljplanering – det vill säga om en enskild byggherre själv ska kunna genomföra en del av detaljplanearbetet för att skynda på det.

Uppdraget ska slutredovisas den 15 november 2018.

Maria Nordlander

Ämnen i artikeln:

PBLRegeringenPeter Eriksson

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.