Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag25.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Stadsutveckling

Utmaningar för Stockholm

Publicerad: 1 November 2012, 08:16

Stockholm

Större hänsyn behöver tas till sambandet mellan bostadsbyggande och infrastruktursatsningar och Statliga och lokala insatser behöver samspela bättre. Det är några av de punkter som tas upp i rapporten ”Stockholm 2013 – Full fart framåt”.


Ämnen i artikeln:

Chris HeisterStockholm

Större hänsyn behöver tas till sambandet mellan bostadsbyggande och infrastruktursatsningar och Statliga och lokala insatser behöver samspela bättre. Det är några av de punkter som tas upp i rapporten ”Stockholm 2013 – Full fart framåt”.

Rapporten visar att det fortsätter att gå bra för Stockholmsregionen. Den snabba befolkningsökningen ställer dock krav på en rad snara åtgärder.

– Fler bostäder och bättre transportinfrastruktur är viktigt för att klara arbetsmarknadens behov av arbetskraft, men också för att högskolor och universitet ska kunna konkurrera om de bästa studenterna. Det är i sin tur nödvändigt om vi ska stå oss i den globala konkurrensen, säger landshövding Chris Heister, i ett pressmeddelande.

– Vi vet att Stockholmarna trivs med livet men att trångboddheten ökar, att människor oroar sig för luftkvaliteten och att var fjärde stockholmare upplever att de inte har ett jobb som matchar deras utbildning. Det är också oroande att var tionde elev som går ut grundskolan saknar behörighet till gymnasiet och att länets gymnasieelever i flera fall har lägre betygsgenomsnitt än riket i övrigt säger Chris Heister.

Rapporten Stockholm 2013 – Full fart framåt listar de viktigaste insatserna de närmaste åren:

- Större hänsyn behöver tas till sambandet mellan bostadsbyggande och infrastruktursatsningar. Flexibla lösningar för ett ökat utbud av studentbostäder är nödvändiga, liksom en översyn av riksintressena.

- Fram till 2021 satsas närmare hundra miljarder kronor på infrastrukturen. Trots det väntas regionen ha fler flaskhalsar 2030 än i dag, på grund av den växande befolkningen. Betydande satsningar är därför nödvändiga även efter 2021, varav staten kommer behöva bära en betydande del.

- För att begränsa de klimatpåverkande utsläppen behöver en rad insatser göras. Vattenkvalitet och Mälarens framtid som vattentäkt behöver uppmärksammas, liksom finansieringen av ombyggnaden av Slussen.

- Arbetsmarknaden i Stockholms län är mycket kunskapsintensiv, även med internationella mått mätt. Dessvärre går utvecklingen mot växande kompetensbrist och regionen behöver en tilldelning av platser inom de högre utbildningarna som motsvarar befolkningstillväxten. Länet behöver också fler yrkeshögskoleplatser.

- Unga och utrikes födda har i dag svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Statliga och lokala insatser behöver samspela bättre, inte minst när det gäller matchningen mellan invandrares kompetens, undervisningen i svenska och arbetsmarknadens behov. Kvinnors delaktighet på arbetsmarknaden behöver också stimuleras.

Läs rapporten i sin helhet

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Länsstyrelsen i Stockholms län

Ämnen i artikeln:

Chris HeisterStockholm

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.