Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Stadsutveckling

Richard Florida gästar Business Arena Stockholm.

Foto: Pressbild

Urbanforskaren Richard Florida: ”Vi bör fokusera på hur vi bygger städer som är mer inkluderande”

Professor Richard Florida hör återigen folk prata om städernas stagnation. Upphovsmannen av begreppet den kreativa klassen har också hunnit revidera sin egen teori då utvecklingen gått snabbare än förväntat och gett upphov till en ny kris.

Publicerad: 1 December 2020, 15:50

Mattias Fröjd

Reporter

mattias.frojd@fastighetsnytt.se

Amerikanen och urbanforskaren Richard Florida är för närvarande verksam vid Torontos universitet och sedan 2019 även utsedd till hedersdoktor vid KTH. Sedan genombrottet med ”The Rise of the Creative Class” för nästan 20 år sedan har det hänt mycket. Vid utgivningen 2002 pratades det om att städer var döda. Framförallt i USA där medelklassen, industri och högteknologiska företag flyttade till förorterna. Vad Richard Florida identifierade var en grupp människor, forskare, tekniker, entreprenörer, artister, musiker, medier med flera som han kallade den kreativa klassen, urbant orienterade och en positiv drivkraft för städers utveckling.

– De vill bo och arbeta i urbana miljöer gå på restauranger och kaféer. Vad som hände följande 20 år var att denna grupp var mer attraherade av staden än jag förutsett, och inte bara i Stockholm och New York utan även mindre städer. Jag reviderade min teori och skrev en ny bok som hette ”The new urban crisis” där jag argumenterar för att en ny kris var i antågande. Den gamla handlade om urbant förfall, urban dysfunktionalitet och urbant misslyckande. Speciellt i amerikanska städer som tappat sin ekonomiska roll. Den nya krisen handlar om urban framgång, säger Richard Florida.

Glappet mellan Stockholm, Göteborg och Malmö samt mindre städer växer, det gäller över hela den industriella världen.

Vad han menar är att när nu de människor från den så kallade kreativa klassen flyttade till städerna skapades kluster och drev upp bostadspriser och markpriser vilket har ökat klyftorna i samhället med stigande socioekonomisk ojämlikhet. Arbetarklassen har prisats ut.

– Och det är inte bara socioekonomisk utan även geografisk ojämlikhet. Glappet mellan Stockholm, Göteborg och Malmö samt mindre städer växer, det gäller över hela den industriella världen. Samtidigt inne i städer som New York och Stockholm ser du en växande ojämlikhet mellan privilegierade och mindre privilegierade områden. Så vi har två olika ojämlikheter, säger Richard Florida.

Läs även: Megatrender lyfter logistiksegmentet

Med den rådande pandemin börjar det åter pratas om städernas stagnation, menar Richard Florida, som dock fortfarande tror att vi är i städernas århundrade. Möjligtvis blir städerna yngre om familjer och äldre väljer att bryta upp. Annars hoppas han att pandemin också kan föra med sig en ny syn på stadens roll och utveckling. 

– Jag skrev en bok efter finanskrisen 2008, ”The great reset”, och jag argumenterade för att med den ekonomiska och finansiella krisen fanns en ”silver lining”, att städer som San Francisco, Stockholm, Berlin, Toronto skulle kunna ta denna möjlighet till en återställning. Att kliva av tåget av stigande priser och fokusera mer på att bli inkluderande och mer prisvärda. Det hände inte, städer blev mer ojämlika och dyrare. Men jag tror att denna pandemi får oss att verkligen tänka efter vilken typ av städer och samhällen vi vill bo i. Jag har inte sett förut att så många tänker på var de vill bo och arbeta, urbant eller utanför staden. Kan jag förändra mitt liv och arbeta på distans, det är första gången jag hör dessa frågor ställas. Så det finns en tid nu där städer kan fundera över vad de vill vara.

Städer måste bli mer inkluderande

Det gäller alla städer poängterar Richard Florida, inte minst Stockholm. Att skydda de utsatta och arbeta för social distansering är viktigt i det korta perspektivet men vi måste också tänka långsiktig återhämtning. 

– Vad vi bör fokusera på handlar inte bara om att skapa innovativa och vibrerande städer, det är också jätteviktigt, men hur bygger vi städer som är mer inkluderande, mer tillgängliga, mindre ojämlika och även hälsosammare, säkrare och resilienta. Jag ser en ny typ av frågor och policys komma upp på städernas agenda. Tyvärr är det väldigt få städer i världen som tänker på detta sätt, jag kan räkna dem på ena handen. Men jag tror att detta är frågor som städernas ledare måste ställa till sig själva, säger Richard Florida.

Han tror dock framtiden är ljus i Stockholm och ett Sverige som är resilient och innovativt. Samtidigt poängterar han att vi inte längre kan bygga som vi gjort tidigare. Hälsa och välbefinnande måste hamna mer i fokus, inte bara i Skandinavien som Richard Florida menar redan har detta på agendan. Men vi måste gå ännu längre. 

– Vad jag vill att man tänker på är att bygga kompletta samhällen eller grannskap. I Paris kallar man det ”15 minutes neighbourhood”. Ett fint sätt att säga att du ska göra allt inom 15 minuter från hemmet, det är vad vi gör nu under pandemin. Men jag gillar iden om ett komplett grannskap, där du kan leva, bo och utbilda dina barn. Allt inom gång eller cykelavstånd från där du bor. 

Läs även: Miljoner till forskning om urbanisering

Annars ser Richard Florida dagens utmaning med pandemin som lika stor som utmaningen med den industriella revolutionen. Han påminner om när i-länderna började förlora sin tillverkningsindustri till länder som Kina och artister och kreativa flyttade in i de gamla tillverkningsdistrikten. Det tror han kommer att hända med de gamla kontorsdistrikten i CBD. 

– Jag tror att det är det stora arvet från den industriella revolutionen, vi bodde på ett ställe och pendlade med tåg och bil till de centrala delarna där kontoren låg. Jag tror inte vi går tillbaks till det, vi går tillbaks till kontoret men inte i massiv skala. Hur omdanar vi våra CBDs bort från bara arbete och kontorsbyggnader? Hur gör vi dem till boende-, jobb och nöjesområden och hur adderar vi prisvärda bostäder? Jag tror att vi har en bra möjlighet att bygga om våra centrala affärsdistrikt till levande områden. 

– Och om vi är smarta är detta en möjlighet, det är en prövande tid. Men i prövande tider är det inte bara vår skyldighet, det är essentiellt att vi tar en prövande tid i en kris och bygger tillbaks bättre. Vi har en möjlighet i världen att bygga tillbaks bättre, bygga mer integrerat, mindre ojämlikt, mer inkluderande, mer resilient och hälsosamma städer och jag hoppas vi kan göra det tillsammans, avslutar Richard Florida.

Lyssna till Richard Florida på Business Arena Stockholm

Richard Florida är aktuell som avslutningstalare på Business Arena Stockholm den 9 december.

 


Ämnen i artikeln:

Business Arena

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.