Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Uppsalas plan: Ordna internationell bomässa 2029

Publicerad: 14 januari 2021, 15:37

Uppsala.

Foto: Mostphotos

Uppsala kommun ska ansöka om att bli europeisk kulturhuvudstad 2029 och samtidigt stå värd för en internationell bo- och stadsbyggnadsexpo. Temat för båda initiativen är hållbar utveckling.


Ämnen i artikeln:

Uppsala

Uppsala har vuxit mycket på senare tid och så kommer det att fortsätta. Ansökan om att bli kulturhuvudstad och att få hålla ett bo- och stadsbyggndsexpo är nära knutet till det så kallade fyrspårsavtalet som blev klart för en vecka sedan. Det innebär i korthet att staten lovar att bygga två nya tågspår Uppsala-Stockholm och en ny tågstation i Bergsbrunna. I gengäld har Uppsala kommun åtagit sig att bygga ut Södra Uppsala med bostäder, arbetsplatser och kollektivtrafik. Fyrspårsavtalet innebär investeringar i miljardklassen för kommunen. 

Läs även: Bonnier Fastigheter byggstartar premiärprojekt i Uppsala 

– I avtalet med staten har vi höga krav på hållbarhet. Syftet med boexpo och att försöka bli europeisk kulturhuvudstad är att ge en extra skjuts till det arbetet, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala.

Mer än bara bostäder

Enligt Erik Pelling handlar satsningen på ett bo- och stadsbyggnadsexpo inte om att snabbt rulla ut nya bostäder och arbetsplatser i en kommun som står inför en utveckling med bostadsbrist, utmaningar inom klimat och energiförsörjning, integrationsproblem samt centrala frågor om utbildning och kultur.

– Det handlar om att bygga ett samhälle och om det som sker mellan husen. Vi vill sporra alla krafter att göra något extra. Dessa processer hänger samman och är något vi ändå behöver göra inom ramen för fyrspårsavtalet, säger han.

Det är ett ganska stort område i de södra delarna av staden som är kopplat till bo-expo. Utbyggnaden ska ske på båda sidor om Fyrisån, från Resecentrum och söderut. Gottsunda ska bli ett nytt centrum.

Läs även: Croisette öppnar kontor i Uppsala: ”Fantastiskt roligt” 

Syftet med ett bo-expo är att bygga hållbart, tanken är att använda mycket trä och energisnåla lösningar i kombination med solenergi, och att bygga bort segregation. Ett annat syfte är att sprida kunskap och erfarenheter, samt att sporra och ge inspiration. 

– Vi vet erfarenhetsmässigt att bo-expon är ett bra sätt att sporra utvecklingen, säger Erik Pelling.

Det formella beslutet att ansöka om att få bli kulturhuvudstad respektive att vara värd för ett bo-expo väntas tas av kommunstyrelsen den 19 januari. Vid sidan av detta kommer kommunstyrelsen besluta om att ansöka om att få stå värd för värd för något av de evenemang som ingår i Regeringskansliets nyutvecklade Plusstadskoncept. Inom detta utses svenska städer till så kallade plusstäder och tanken är att avsluta med en större internationell expo år 2030.

 

Ämnen i artikeln:

Uppsala

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.