Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag20.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Stadsutveckling

Universitet en stor tillgång för staden

Publicerad: 8 Oktober 2014, 13:44

Greg Clark

I det långa perspektivet är Europas konkurrensfördel, i en allt mer urbaniserad och snabbt växande värld, förmågan att skapa kunskap och kommersialisera detta.


Ämnen i artikeln:

Greg Clark

I det långa perspektivet är Europas konkurrensfördel, i en allt mer urbaniserad och snabbt växande värld, förmågan att skapa kunskap och kommersialisera detta. Det anser brittiske storstadsexperten Greg Clark som Fastighetsnytt träffade under Exporeal i München.

– För att Europa ska lyckas i det långa loppet så måste man optimera sina kunskapsskapande tillgångar och Europa har en väldigt bra tillgång. Av världens universitet på topp 250-listan så ligger 100 av dem i Europa, säger Greg Clark.

Så för många europeiska städer, menar Greg Clark, är universitetet en av de viktigaste tillgångarna för att attrahera unga, talangfulla människor och för att skapa nya tekniska, vetenskapliga uppfinningar som kan kommersialiseras. Universiteten är även kritiska faktorer för att attrahera företag inom forskning och utveckling från privata sektorn till regionen. Men det är också viktigt att staden planerar för de nya företag som skapas i samband med detta.
– För de flesta europeiska städer som har ett bra universitet så är det en nyckelfaktor att använda detta som en del i utvecklingsstrategin. Den strategin bör inte bara omfatta universitetet och vad det behöver för att expandera och växa, utan också tänka på behovet för de företag som kommer från detta, kunskapsföretagen. De är oftast små, talangledda, har inte mycket erfarenhet av företagande, oftast behöver de nya typer av finansiering. Speciellt en annan typ av fastighet, små, flexibla och billiga. Så vad städer kan göra är att uppmärksamma de finansiella behoven, lokalbehoven med flexibla ytor, ofta i en innerstadsmiljö där det finns möjligheter till interaktion. Speciellt i skapande sektorer är närhet, täthet och möjlighet till interaktion viktigt, säger Greg Clark.

Har fastighetssektorn anammat de nya kunskapsföretagen i affärsmodellen?
Greg Clark var moderator under seminariet ”Cities, universities and innovation districts” och ställde då frågan till åhörarna om de trodde att kunskapsbaserat företagande var viktigt för Europas framtid? Alla svarade ja men endast 30 procent trodde att fastighetssektorn har förstått detta. Greg Clark tror dock att det mer handlar om att förändra sättet att arbeta.
– Jag tror att fastighetssektorn förstår att kunskapsekonomin är viktig, men jag tror att det kräver av dem att justera sin affärsmodell på sätt de inte gjort förut. Industrin är rädd för att det innebär massor av hyresgäster med olika lånemöjligheter, några som har möjlighet att betala hyra och vissa inte. Fastighetsektorn ser nog en hel del risk när de tittar på kunskapsekonomin och att det inte ger lika mycket pengar som andra typer av fastigheter. Vi behöver komma förbi detta, i USA och Kanada samt i vissa delar av Storbritannien och Australien så börjar man se specialiserade fastighetsbolag vars enda intresse är att tillhandahålla lokaler inom detta segment. Det finns exempelvis företag i USA som äger och förvaltar tusentals enheter för mindre, innovativa företag och på den skalan kan man reducera och hantera risk, säger Greg Clark.

Mattias Fröjd

Ämnen i artikeln:

Greg Clark

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.