Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag16.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Stadsutveckling

Trygghetsvandring i Rinkeby

Publicerad: 4 juli 2014, 11:45

Vi samlas i en källarlokal i ett bostadsområde i Rinkeby. Föreningen Fastighetsägare i Järva, ett samarbete mellan bostadsrättsföreningar, privata, allmännyttiga och kommersiella fastighetsägare, har kallat till mötet. Klockan är närmare 18.00 och trygghetsvandring står på schemat.


Ämnen i artikeln:

Matilda Lann

Vi samlas i en källarlokal i ett bostadsområde i Rinkeby. Föreningen Fastighetsägare i Järva, ett samarbete mellan bostadsrättsföreningar, privata, allmännyttiga och kommersiella fastighetsägare, har kallat till mötet. Klockan är närmare 18.00 och trygghetsvandring står på schemat.

De två största fastighetsägarna i området; Svenska bostäder och Stockholmshem är på plats, precis som hyresgästföreningen och Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning, polisen, medborgarvärdar och Järvaandan finns också representerade. Trafikkontoret är de enda som uteblir.

Mycket har hänt under de senaste tio åren. Gårdar har rustats upp, blommor har planterats och små smarta lösningar, som till exempel robusta cykelställ, bättre belysning och ett nytt torg har bidragit till att området känns betydligt lugnare än vad dess rykte i främst media ger uttryck för. Men fortfarande finns saker att göra. Bara några dagar före den stundande vandringen brändes en förskola ner. Och det är inte första gången.

Syftet med vandringen är att upptäcka miljöer och inslag som kan förbättras för att stärka trygghet. Alla fastighetsägare får ett protokoll och hemläxa att åtgärda det som tas upp. Det är dags att lätta upp från kaffe och bulle och pappersarbete. Nu ska vi ut på fältet. I regnet.

Ulf Malm, vd för Fastighetsägare i Järva, tar täten med en karta med utmarkerad rutt i beredskap och Henrik Larsson, från samma organisation för protokoll – det som faktiskt ska leda till förändring. Ulf inleder med att berätta om den förändring han upplever i området.

– Första gången jag gick den här trygghetsvandringen för åtta år sen så frågade jag ”varför planterar man inte blommor här?” ”Det är ingen idé, folk stjäl dem” fick jag till svar. Nu framstår det ju som en felbedömning. Det fanns en otrolig trötthet i förvaltningen i Svenska Bostäder när jag kom dit, det var extremt tråkiga trädgårdar och det var otryggt och hög brottslighet i området. Det har hänt otroligt mycket sen dess, Stockholmshem var bra redan då, men lyftet är störst hos Svenska Bostäder, säger Ulf Malm.

Vi börjar i Stockholmshems område. Klotter och en trasig bom upptäcks ganska snart. Det noteras, fotograferas och ansvarig antecknas.

Hinder

Lena Yng, polisen, Henrik Larsson, Fastighetsägare i Järva och Mikael Holmberg, Stockholmshem, inspekterar ett omkullvält väghinder som inte längre fyller sin funktion.

– Det här är en besiktning av utemiljön utifrån ett trygghetsperspektiv, vi kommer att titta på vegetation hur det ser ut, klotter, skadegörelse, som påverkar tryggheten negativt men vi tittar också på saker som fungerar bra i området, det vill säga positiva exempel som man kan ta med sig hem, säger Henrik Larsson.

På flera ställen under vandringen syns hushållssopor ligga och skräpa i överfulla papperskorgar.

– Det har att göra med att man har tagit bort sopnedkasten, och skapat soprum i fastigheten istället, och de ligger ofta felplacerade. Bussen är åt ett håll och soprummet åt andra, då tar man med sig soporna till papperskorgen vid busshållplatsen istället, men det här är inte typiskt för Rinkeby, utan så här fungerar folk, säger Gunnar Hörnfeldt, avdelningschef, Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning.

Under promenaden upptäcker vi mer klotter på några ställen, sönderkörd mark, en stor dumpad jordhög, håligheter i gatan, övervuxen belysning, svårlästa gatunamnsskyltar, trasiga papperskorgar och ogräs.

En stor utmaning i området för närvarande är just gräsmattor och rabatter. Det växer som aldrig förr, allt slår ut samtidigt och maskrosorna ser ut att ha fått fritt spelrum. En av anledningarna är att Stockholmshem har haft problem med upphandling av entreprenör och resultatet har blivit många vildvuxna gräsplättar och vissna blomplanteringar.

– Det ska så klart inte se ut så här, säger Mikael Holmberg, kundförvaltare, Stockholmshem.

Ett annat trygghetsrelaterat problem som märks är felparkerade bilar. På många grusplaner, småvägar och trottoarkanter står bilar och blockerar. Vissa är lappade, andra inte.

– Ja, i den röda bilen så bor någon, säger Mikael Holmberg och ser bekymrad ut.

En annan bil är – förutom felparkerad – fullständigt sönderslagen och alla är överens om att den snarast måste flyttas för att inte utgöra en brandrisk.

Men det finns också positiva exempel att lyfta upp. Vi passerar gårdar som nyligen fått rejäla ansiktslyft. Dynamiska lekplatser med ”studsgolv”, öppna ytor, glastak i uterummen för bättre översikt, särskilda papperskorgar för engångsgrillar med mer.

Mikael Holmberg visar också en prototyp av de nya magnetlåsdörrar som ska installeras i 40 portar i området.

– Man har valt att göra en magnetlåsning utan rörliga delar, det här är en prototyp och den har hållit i ett och ett halvt år, så nu kör vi vidare och installerar dessa, säger han.

Efter närmare två timmar är rundan avklarad, men frågan är, vad händer till nästa gång?

– Efter vandringen får alla en lista på vad man har sett som bör åtgärdas och vad varje medlem behöver göra på sitt område och man vill inte hamna sist på listan och inte ha gjort något till nästa vandring, så det händer någonting, säger Ulf Malm.

Fakta Rinkeby
I stadsdelsområdet Rinkeby-Kista bor närmare 47 000 personer och i själva Rinkeby bor drygt 16000 personer. En stor majoritet av dem har utländsk bakgrund och stadsdelen präglas av sin mångkulturella miljö. Utbyggnaden av Rinkeby startade 1966 men först 1975 invigdes tunnelbanan. Rinkeby centrum är ritat av arkitekt Nils Sterner. Den lilla gallerian består av flera affärer och ett torg där det ofta förekommer torghandel med bland annat frukt och grönt.

Rinkeby har ofta kommit att betraktas som ett av de mest påtagliga exemplen på miljonprogrammets avigsidor med vandalism, hög brottslighet och narkotikaproblem, men de senaste åren har insatser gjorts för att öka trygghet och minska kriminalitet i området. Flera av fastighetsägarna i området samt Stockholm stad har gått samman för att successivt rusta upp stadsdelen.

Den 3 juni (samma datum som trygghetsvandringen) invigdes det nya torget som renoverats på grund av aggressiva pilträd vars rötter gjort hål i ledningarna till dagvattensystemet samt gjort att plattorna blivit ojämna. Det nya torget har istället fått Japanska pagodträd och dessutom nya parkbänkar, markvärme, nya papperskorgar och en nyrenoverad fontän.

Källa: Stockholm Stad, Riksantikvarieämbetet och Stockholmskällan

Matilda Lann

Text och foto
Matilda Lann Reporter

Ämnen i artikeln:

Matilda Lann

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.