Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Trophi vinner markanvisning för nytt Kalmarcentrum – med dagligvaruhandel som nav

Publicerad: 16 juni 2022, 18:47

Vision för framtidens Snurrom, med handel, kultur, bad och friskvård, kring ett grönt hjärta.

Illustration: Fritzell & Pantzar Arkitektur

Trophi, Kvarnstaden, Multibygg och Fritzell & Pantzar vinner markanvisningstävling för dagligvaruhandel, centrumfunktioner och bostäder i Snurrom, Kalmar.


Ämnen i artikeln:

Trophi FastigheterKalmarSvepet

Markanvisningen omfattar 8 000 kvadratmeter tomtyta och är, enligt Trophi, en viktig nyckelbit i en strategisk utveckling där småländska Snurrom (intill E22 och Norra vägen i Kalmar) blir ett område med service, arbetstillfällen, kultur, samhällelig service och bostäder.

Det vinnande tävlingsförslaget heter ”Stadsliv i Snurrom”: 

Kärnidén är att addera en dagligvaruhandel, och att kring denna bygga upp en stadsmässig struktur med torg, parker och trevliga stråk, skriver Trophi i ett pressmeddelande. 

Läs mer: SBB köper i Kalmar - prislapp på 2,7 miljarder 

– Vi gjorde tidigt analysen att vi behöver använda dagligvaruhandeln som generator för att tillföra stadsmässiga kvaliteter i Snurrom. Förslaget är främst en stadsbyggnadsidé där vi skapar förutsättningar för kultur, handel och ekosystemtjänster, kommenterar säger John Pantzar, arkitekt på Fritzell & Pantzar.

I tillägg till bostäder och en butik skapas platser för lek, spontana möten, promenader, uteserveringar och kultur. Tillsammans med det kommande badhuset blir detta en destination i norra Kalmar, menar bolaget. 

– Det känns extra roligt att kommunen såg och uppskattade de kvaliteter som vår konstellation kan addera till platsen, kommenterar Emma Fagerström, affärsområdeschef Sverige på Trophi. 

Juryns bedömning av förslaget:

”Genom att i det inlämnade förslaget och i en muntlig presentation gett en gedigen analys av uppdraget och platsens betydelse. Med en beskrivning av processen framåt för ett gott resultat har förslagsställaren visat på en tydlig förståelse för uppdraget och dess komplexitet. Förslaget anger att ett gestaltningsprogram för kvarteren ska tas fram i kommande detaljplanearbete, ett samarbete genom processen samt ett långsiktigt förvaltande borgar för ansvarstagande över tid för att ge en levande, trygg och attraktiv stadsdel. Hänsyn har tagits till befintliga naturvärden bestående av en karaktäristisk ekdunge. Dagligvaruhandeln beskrivs som en urban generator där närhet till den nya bad-och friskvårdsanläggningen ger synergieffekter.”

 

Redaktionen

redaktionen@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.