Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Trä bygger gamla och nya Alingsås

Publicerad: 8 februari 2017, 11:59

Kungsgatan i Alingsås visar stadens karaktäristiska träbebyggelse.

Foto: Alingsås kommun.

Den gamla potatisstaden Alingsås vill omprofilera sig genom att bygga vidare på stadens kännetecken: trä. Nu siktar kommunen mot ”Trästad 2019” – samma år som man fyller 400 år.


Ämnen i artikeln:

AlingsåsFastighetsmarknaden i Västsverige

Västsvenska Alingsås är faktiskt två år äldre än regionens jätte Göteborg. I staden pågår arbetet för att växa för fullt.

– Det är en utmaning att bygga på en så gammal bebyggelse, där vi ska bevara det unika i staden men samtidigt bygga nytt, säger Daniel Filipsson, kommunstyrelsens ordförande under Bygg- och utvecklingsdagen i Partille.

Många av planerna bygger på att ytan mellan E20 och västkustbanan, som idag går genom staden, överdäckas. Det skulle frigöra mark för upp till 1 500 nya bostäder.

– Vi ser investeringar på upp till fyra miljarder de kommande åren, säger Daniel Filipsson.

För att klara av investeringstakten har kommunen upprättat ett detaljerat tillväxtprogram, där tillväxten är finansierad för tio år framåt. Det mesta av inkomsterna kommer från försäljning av kommunal mark.

Man jobbar också med vad man kallar ”byggherredriven planprocess”, där kommunen tar ett steg tillbaka för att istället planera tillsammans med byggherrarna.

Under de tio kommande åren planerar man för 3 500 nya bostäder i kommunen, där det idag bor cirka 40 000 människor.

Maria Nordlander

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.