fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Stadsutveckling

Tävlingen avgjord - Humlegården miljardköper mark och bygger mitt i city

Publicerad: 20 september 2021, 11:21

Foto: Lennart Johansson +46761226485 Stockholm

Markanvisningstävlingen för Klara City View i centrala Stockholm är avgjord. Humlegården ska bygga kommersiella lokaler med fokus på kontor - 200 meter från Centralstationen.

Ämnen i artikeln:

HumlegårdenAnneli JanssonStockholm

Maria Nordlander

maria.nordlander@fastighetsnytt.se


Nybygget ska uppföras på det som i dag är en trafiksnurra i två plan precis intill Waterfront. Det står klart efter att Stockholms stad avslutat markanvisningstävlingen för en av sina sista tomter i city. 

Enligt exploateringskontoret kommer Humlegården att förvärva marken för 82 000 kronor per kvadratmeter ljus BTA, motsvarande drygt 1,2 miljarder kronor. Det var också det högsta anbudet som kom in. Det nästa högsta låg på 70 000 kronor/kvm och på tredjeplats låg ett anbud på 65 000 kronor/kvm. 

Läs även: Sällsynt chans att bygga i city: ”Många har hört av sig genom åren”

− Klara City View utmärks genom läget, som tveklöst är ett av Stockholms absolut bästa. Här ser vi en sällsynt möjlighet att tillföra värden till platsen som bidrar till staden och stockholmarna. Konkurrensen har varit hård i denna markanvisningstävling och vi är glada över att Humlegården blivit utvalda. Nu börjar en spännande resa, där vi tillsammans med Stockholms stad ska ta nästa steg i arbetet med att definiera den plan som ska göra Klara City View till en av Stockholms mest intressanta och attraktiva platser, säger Anneli Jansson, Vd på Humlegården Fastigheter i ett pressmeddelande. 

Exploateringen möjliggörs genom att staden däckar över delar av Klarastrandsleden. 

Läs även: LISTA: 18 projekt där hållbara innovationer testas just nu

− Intresset för tävlingen, som genomfördes i våras, har varit stort. Vi hade över 40 intresseanmälningar från både nationella och internationella aktörer innan tävlingen startade. Av dessa lämnade åtta aktörer in ett anbud, säger Victoria Grönros Zimmerman, projektledare på Stockholms stads exploateringskontor.

I sina handlingar skriver Exploateringskontoret att ”med tanke på områdets mycket känsliga och speciella läge kommer krav att ställas på att en byggnad av hög arkitektonisk kvalitet uppförs på platsen”. 

Läs även: Humlegården satsar vidare i Solna - nytt kontorskvarter ska byggas

 

Tidplan

Beslut om markanvisningen förväntas tas i exploateringsnämnden den 30 september 2021. 

 

Därefter inleds arbetet med att utveckla planen för projektet. Ambitionen är att i nära samråd med Stockholms stad påbörja parallella uppdrag under 2022, för att därefter starta detaljplanearbetet. 

 

Preliminär byggstart sker 2028.

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev