Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Ta höjd för ny teknik i stadsutvecklingen

Publicerad: 4 juli 2016, 11:32

Håkan Samuelsson, Volvo Cars, Sara Örhvall, Windmill Network, Lena Erixon, Trafikverket, Göran Cars, KTH och Peter Wågström, NCC.

Självkörande bilar är under utveckling och kan vara verklighet inom en inte allt för avlägsen framtid, enligt Volvo Cars som höll en presentation under Almedalen. Fullt utvecklat skulle det underlätta på många sätt i samhället men det är också något som man bör ta höjd för i stadsutvecklingen, menar Göran Cars, professor på KTH.


Ämnen i artikeln:

AlmedalenGöran Cars

Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars, menar att det är flera steg som ska klaras av där säkerhetsaspekten är nummer ett innan nästa steg kan tas. Men han berättar också att ett första test ska genomföras redan nästa år i Göteborg och förhoppningen är att få fram en färdig produkt till 2020. Detta innebär en bil som tillåter föraren att hantera andra saker under bilfärden utan risk (som att skicka SMS till exempel).

Det slutgiltiga steget är då en bil utan ratt som är helt behovsstyrd, det vill säga att du beställer den när du behöver den. Detta skulle innebära en radikal förändring av stadsbilden, menar Håkan Samuelsson, och pekar på att det skulle innebära att en bil används upp till 80 procent av dygnet, jämfört med dagens 5 procent, vilket också innebär betydligt färre bilar. På det följer ett minskat behov av parkeringsplatser, mindre buller och en möjlighet till färre barriärer i samhället i form av vägar.

Om vi nu förutsätter att tekniken kommer att tillåta förarlösa fordon och att framtida bilister kan tänka sig att inte äga sin bil så finns ju möjligheter till en effektivare markanvändning i stadsutvecklingen när parkeringsplatser försvinner och gatorna tar mindre yta i anspråk. Detta är det som samtliga i panelen framhåller som den kanske största vinsten med självkörande bilar. Ju mindre plats bilen tar dess bättre, menar Göran Cars. Själv är han involverad i stadsflytten i Kiruna, i det projektet har invånarna poängterat att bilen är viktig, men inte på bekostnad av stadens kvalitéer. Här menar Göran Cars att det är viktigt att ta höjd för ny teknik om man vill kunna ta till vara på stadens attraktiva ingredienser och han hoppas själv på en lyckad utveckling.
– Mindre vägar och mer stad får mig att säga kör!

Mattias Fröjd

Ämnen i artikeln:

AlmedalenGöran Cars

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.