Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Sveriges första flygplatsstad

Publicerad: 6 mars 2013, 15:23

En flygplatsstad i likhet med de som finns till exempel runt Amsterdams flygplats Schiphol.


Ämnen i artikeln:

Airport City Stockholm

En flygplatsstad i likhet med de som finns till exempel runt Amsterdams flygplats Schiphol. Den visionen presenterades av kommunstyrelseordföranden i Sigtuna kommun, Lars Brynteson, Swedavias koncernchef Torborg Chetkovich, affärsmannen Per Taube och Kristina Alvendal, vd för Airport City Stockholm.

Enligt ett pressmeddelande ska den blivande flygplatsstaden bli Sveriges första och vara en modern flygplatsstad som erbjuder ”en levande stadskärna och konkurrenskraftiga arbetsområden, med övriga världen på gångavstånd,” som det heter.

I ett kort anförande förklarade affärsmannen Per Taube, fastighetsägare och styrelseordförande i Arlandastad Holding, att man kan jämföra en flygplats med ett Ikea varuhus.

– När man bygger ett Ikea varuhus bygger man inte enbart en möbelaffär. Andra affärer tillkommer och man har ett köpcentrum. Det samma gäller flygplatser där behovet för en kringliggande service är stort, sa Per Taube.

Vidare sa han att det finns en tumregel som säger att en flygplats ska ha ungefär en anställd per tusen passagerare per år vilket innebär att ifall visionen om 50 miljoner passagerare per år blir verklighet kommer Arlanda flygplats att sysselsätta ungefär 50 000 personer år 2030, vilket kan jämföras med dagens nivå på cirka 16 000 anställda.

Torborg Chetkovich påpekade i sitt anförande att möjligheterna i Stockholm är enorma och då är det viktigt med en flygplats och en flygplatsstad som kan hjälpa huvudstadsregionen att förverkliga sin potential.

– Stockholm är den stad i Norden som har flest internationella huvudkontor, påpekade hon.

Airport City Stockholms statsbyggnadsstrategi är enligt vd:n Kristina Alvendal unik och har tagits fram i samarbete med framstående (några av Sveriges främsta enligt vd:n) stadsplanerare samt fastighetskonsulter.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Airport City Stockholm

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News