Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Svenskt system för hållbara stadsdelar

Publicerad: 19 september 2014, 16:44

Diligentia certifierar sin stadsdel Masthusen i Västra hamnen, Malmö, enligt systemet BREEAM Communities. Bild: Diligentia

Sweden Green Building Council (SGBC) vill utveckla ett nytt svenskt certifieringssystem för stadsdelar istället för att som tidigare planerats anpassa det brittiska systemet BREEAM Communities.


Ämnen i artikeln:

Skandia FastigheterSGBC

Under ett års tid har ett antal svenska stadsutvecklingsprojekt utvärderat det brittiska certifieringssystemet Breeam Communities. Framförallt är det i befintliga områden som systemet inte riktigt fungerar. Ann-Kristin Belkert, Chef Hållbar stadsutveckling på SGBC, berättar att det fungerar i nybyggnation om man tar fram en skräddarsydd manual men att det saknas mycket när det gäller det existerande beståndet. En omfattande anpassning skulle behövas både för nya och befintliga områden om systemet ska bli användbart i Sverige.
– Alla syften som exempelvis medborgardialog eller energieffektivitet är lika bra i nybygge som i befintligt men detaljerna i systemet fungerar inte. I det svenska systemet ska vi tänka till så att det också fungerar i befintliga områden.

Ann-Kristin Belkert betonar också att det nya svenska systemet är en certifiering av planeringsprocessen och inte en certifiering av själva området.
– Det ska vara ett kvitto på att tjänstemännen inom kommunen, de privata byggherrarna eller fastighetsägarna har hanterat hållbarhetsfrågorna och försökt säkerställa genomförandet. Sedan har vi ett annat projekt som heter nordiskt ramverk för hållbar stadsutveckling som tar upp själva genomförandet och uppföljning.

Ambitionen är att vara färdiga redan innan nästa sommar och Ann-Kristin Belkert sitter just nu och skriver en projektplan och planerar vilka som ska delta i utvecklingsgrupp och expertgrupp.
– Vi börjar inte från ett blankt blad utan har ett mycket bra underlag från de 400 personer som medverkat i utredningen av Breeam Communities. Vi har flera stadsutvecklingsprojekt, framförallt kommuner, som vill komma igång och använda systemet så snart som möjligt. Då har vi tänkt skapa moduler så att de kan komma i gång och jobba så snart som möjligt.

Men Breeam Communities fungerar utmärkt i nybyggnation om man tar fram en skräddarsydd manual, menar Ann-Kristin Belkert, och tycker att det bara är bra om det finns flera möjligheter till certifiering.
– Diligentia som använt Breeam communities, både i västra hamnen i Malmö och i Sundbyberg, har varit med i vår satsning från start sedan 2010 och delat med sig av sina erfarenheter. Det är bara bra om det finns olika system på marknaden som med byggnader, det kan trigga utvecklingen, säger Ann-Kristin Belkert.

Mattias Fröjd

Ämnen i artikeln:

Skandia FastigheterSGBC

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.