Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Sveaviken planerar för 1 000-tals bostäder i Tumba

Publicerad: 22 februari 2022, 08:08

llustration som visar området för detaljplanen Kassmyraåsen del 1.

Illustration: Botkyrka Kommun

Sveaviken Bostad har ingått avtal med Landia om förvärv av framtida bostadsbyggrätter i Kassmyra i Botkyrka kommun. Bolaget planerar här för mellan 3 000 till 5 000 bostäder i en ny framväxande stadsdel.


Ämnen i artikeln:

TumbaBotkyrka kommunBrunnberg & Forshed

Sveaviken Bostad har kommit överens med Landia om ett byggrättsvärde om 5 250 kronor/kvm ljus BTA för bostäder i utvecklingsområdet Kassmyra i Tumba. 

Det aktuella området är cirka 40 hektar stort och beläget på fastigheten Vårsta 3:1.

Här planeras för en trädgårdsstad med blandade bostäder och närservice. 

Arbetet med detaljplaneprogrammet för hela Kassmyra pågår och förväntas godkännas under 2022. Byggrätterna tillträds när respektive detaljplan vinner laga kraft. 

Därefter påbörjas gradvis framtagandet av nya detaljplaner inom området, med förväntad laga kraft under 2025–27.

Läs mer: Efter fem års arbete – SPG:s detaljplan antagen 

Botkyrka kommun driver i samverkan med fastighetsägarna ett detaljplaneprogram för Kassmyra som på sikt ska resultera i en ny variationsrik stadsdel med skolor, service och upp till 15 000 bostäder enligt tidiga indikationer. 

Sveaviken Bostad har även inlett ett samarbete med arkitektkontoret Brunnberg & Forshed. Ambitionen är att i nära samverkan med Botkyrka kommun skapa en grön, hållbar och innovativ trädgårdsstad i den södra delen av Kassmyra.

Kassmyraåsen ligger mellan Vinterskogens och Lida naturreservat. 

Läs mer: Planerar för 2 000 bostäder i Tumba  

– Vår vision av Kassmyra är en tät och variationsrik trädgårdsstad med gröna gator och samlande rum som främjar social gemenskap och hållbarhet. Vi delar kommunens ambition att utveckla området och ser fram emot att vara en aktiv partner i en framtida samverkansdialog”, säger Pär Thomaeus, vd Sveaviken Bostad.

 

 

Philip Wallin

Reporter

philip.wallin@bbm.bonnier.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.