torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Stadsutveckling

Sturekvarteret får prövningstillstånd - planerna skjuts på framtiden

Publicerad: 12 april 2021, 09:43

Foto: TT/Adia.

Ombyggnationen av och kring Stureplan bromsas efter att ärendet fått prövningstillstånd i Mark- och miljööverdomstolen vid Svea Hovrätt.

Ämnen i artikeln:

SturekvarteretStureplanADIA

Maria Nordlander

maria.nordlander@fastighetsnytt.se


Planerna på en omgörning av det så kallade Sturekvarteret har varit omdiskuterade länge. Under sommaren 2019 presenterades uppdaterade planer, som klubbades i kommunfullmäktige i januari 2020. 

Läs även: Klubbat: Planerna för Sturekvarteret får ja

Planerna har fått kritik bland annat för att de innehåller rivningar av en byggnad på Humlegårdsgatan och av ett parkeringshus, något Stadsbyggnadskontoret menar snarare öppnar upp kvarteret på ett positivt sätt. 

De klubbade planerna togs dock vidare till nästa instans: mark- och miljödomstolen, som också gick på stadens linje. Även det beslutet överklagades och på fredagen gav Mark- och miljööverdomstolen prövningstillstånd. 

Läs även: Se ADIA:s nya plan för Sturekvarteret

Fastighetsägaren ADIA, som investerar fem miljarder kronor i projektet, planerade att dra i gång ombyggnationen under 2021. 

Företrädare för TAM Group, som driver projektet, säger i ett mejl till Fastighetsnytt att förberedande arbeten för kvarteret inleddes vid årsskiftet och att man fortsätter som planerat med bland annat grundförstärkningar av kulturhistoriska byggnader. 

– Beslutet om prövning i MÖD gör dock att vi senarelägger de planerade arbetena i Grev Turegatan som var tänkta att påbörjas i maj. Vi har tagit höjd för detta i projektplaneringen och ser i dagsläget ingen försening av projektet som är planerat att stå klart med en invigning av det nya kvarteret i februari 2026.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev