Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Studie: Pandemin ökar trycket på fler grönytor – även på längre sikt

Publicerad: 8 juni 2021, 14:48

Planeringen av grönytor behöver prioriteras högre, enligt WSP.

Foto: Junge Heiko/TT

Naturen har blivit en viktig tillflyktsort för många under pandemin och trenden är här för att stanna. Det visar en purfärsk enkätstudie från WSP.


Ämnen i artikeln:

WSP

På onsdag släpper WSP en purfärsk studie där man har tittat på tillgången till grönytor, samt hur opinionen kring dessa har förändrats under pandemin. 

– Redan tidigt i pandemin kunde vi se att medborgarna hade fått upp ögonen för vikten av grönområden. När vi nu ställer samma frågor igen har dessa trender förstärkts, kommenterar Freija Carlstén, landskapsarkitekt på WSP. 

Enligt SCB saknar 18 procent av stockholmarna och malmöborna tillgång till grönytor inom 300 meter från hemmet, medan siffran ligger på 11 procent i Göteborg.

Grönytor prioriteras enligt studien högre än servicefunktioner som livsmedelsbutiker och vårdcentraler när boende svarar på frågan vad som är viktigast att ha nära hemmet. Ungefär 6 av 10 av de tillfrågade i enkäten räknar också med att besöka ett rekreationsområde, grönområde eller en park flera gånger i veckan även efter pandemin. 

– Kommunerna kommer att behöva prioritera och investera mer i dessa typer av miljöer. Men det räcker inte med att bara fokusera på uppiffade parker. Grönskan måste integreras mellan husen och i form av kvartersparker, naturområden och nationalparker med kollektivtrafikanslutning.

Sedan den 6 maj kan aktörer också söka statliga medel till projekt som skapar tryggare städer genom tillgång till grönska, då detta har visat sig utjämna skillnaden i hälsa mellan socioekonomiskt svaga och starka grupper. 

WSP har i studien ”Gatan, kvarteret och friluftsområdet – så har pandemin påverkat önskan om den gröna staden” sammanställt statistik från KI/Region Stockholm och SCB tillsammans med resultatet av två enkätstudier från 2020 och 2021 bland 1 800 svenskar i de tre storstadsregionerna.  

Gröna pauser är här för att stanna

• Drygt 60 procent av de tillfrågade 2021 svarar att pandemin har ökat vikten av att ha parker och grönområden i närområdet, vilket är en ökning med fem procent jämfört med samma undersökning i juni 2020.

• 44 procent uppger att pandemin bidragit till att man upptäckt nya utflyktsmål i sitt närområde. 

• 48 procent uppger att pandemin resulterat i trängsel i grönområden och 47 procent uppger att det blivit mer skräpigt.

• 58 procent uppger att deras nya vanor kommer att bestå även efter pandemin.

 

Källa: WSP

 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

WSP

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.