måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Stadsutveckling

Stordalens havsnära 14-våningshotell stoppas: ”Lite tagna på sängen”

Publicerad: 9 maj 2022, 14:30

Fästning sätter krokben för Petter Stordalen. Norrmannens Quality Hotel presenterades som hotelloperatör för projektet i Varberg 2019. Foto: TMRW

Wästbyggs och Quality Hotels planer på ett hotell om 200 rum stoppas. Stoppas gör även planerna på 500 bostäder, vilket drabbar ett flertal byggbolag. Detta då Mark- och miljödomstolen upphäver detaljplanen för att utveckla den nya stadsdelen Västerport i Varberg. Nu är osäkerheten för projektet stor.

Ämnen i artikeln:

Petter StordalenSkanskaSernekeHökerum ByggRiksbyggenTornet BostadHotellVarberg

Philip Wallin

philip.wallin@bbm.bonnier.se


Varbergs kommun har väntat i snart ett år på besked om den nya stadsdelen Västerport i Varberg. 

Detaljplanen antogs i juni förra året – men Hembygdsföreningen Gamla Varberg överklagade strax därefter planen till Mark- och miljödomstolen. 

I överklagan menade föreningen att hotellbyggnaden, som ägs av Wästbygg (60%) tillsammans med fastighetsbolaget Casmé och Vesterhavsgruppen, bidrar till en skalförskjutelse i förhållande till landmärken som Varbergs fästning (se bildsvepet nedan) och Kallbadhuset – och förstör därmed stadsbilden.

Nu har domen från Mark- och miljödomstolen i Vänersborg kommit och där konstateras att Varberg och dess historiska bebyggelse utgör ett riksintresse för kulturmiljövården. Enligt domstolen skulle detaljplanen medföra en påtaglig skada på riksintresset. 

”Varbergs fästning är ett dominerande landmärke i landskapet och formar stadens siluett sedd från havet. Den tänkta bebyggelsen skulle få en skala, volym och slutenhet som skulle förändra detta förhållande.”

Läs mer: LF Bergsslagen tecknar jättekontrakt med Elite  

2019 presenterades Petter Stordalens Quality Hotel som hotelloperatör i projektet – planen var 200 rum i den 14 våningar höga byggnaden med havsutsikt. 2023 skulle hotellet slå upp dörrarna och då innehålla en hörsal med plats för 400 personer samt saluhall, foodcourt och skybar. 

Bild 1/2  Casmé Fastigheter och Fredblad arkitekter vann markanvisningen med “Varberg Hotel Wave” 2019. 2021 gick Wästbygg in i projektet som totalentreprenör, partner och störste ägare (60 %). Foto: TMRW

Men det är inte bara hotellet som stoppas. Hela detaljplanen, som innehåller ett parkeringshus i anslutning till hotellet, 500 bostäder (med en snitthöjd på fem våningar), en förskola, en livsmedelsbutik och ett äldreboende, har också fått stryka på foten. 

Sedan tidigare har 13 byggbolag (inklusive hotellet) fått markanvisningsavtal för att utveckla etapp ett i den nya stadsdelen.  

Det handlar om: Serneke, Järngrinden/Mjöbäck, Riksbyggen, Tornet, Västkuststugan, Hökerum Bygg, Skanska, Magnus Månsson Fastighet, MVB AB, DMJ Cream/Voten, Johannes Norlander Arkitektur/DP och Etikhus

Att det blir ett Västerport är vi helt inställda på. Men det är möjligt att vi behöver göra en del justeringar.

Varbergs Kommun ska nu diskutera med alla parter hur man nu ska gå vidare, det säger kommunstyrelsens ordförande, Ann-Charlotte Stenkil (M), till Fastighetsnytt. 

– Vi har gått och väntat länge på beskedet och befunnit oss litegrann i ett vakuum. Överklagan kom i fredags efter lunch och vi blev lite tagna på sängen. Hur vi ska gå vidare vet vi inte ännu, vi ska diskutera vilka effekter beslutet får. Det är för tidigt att säga. 

Det finns en förhoppning om att det här kan genomföras ändå?
– Att det blir ett Västerport, skulle jag vilja säga, är vi helt inställda på. Men det är möjligt att vi behöver göra en del justeringar. Det första vi måste ta ta ställning till är dock om det ska överklagas. 

Enligt Stenkil kan det vara möjligt att man enbart överklagar hotelldelen: 

– Det har våra jurister inte tänkt färdigt om ännu, om det är en lämplig väg att gå eller om det rentav kan försena projektet ytterligare. 

Varbergs kommun stod precis redo för upphandling av mark- och kajarbeten:

– Den måste vi blåsa av för nu har vi ingen detaljplan, säger Ann-Charlotte Stenkil. 

Läs mer: Stordalen satsar på Varbergs nya stadsdel 

Saneringen av det gamla hamnområdet i Varberg är dock redan gjord. 

– Den är inte förgäves eftersom det är bra att ha vi har fått bort all den röta som var där, även om det inte var så förorenat som vi hade befarat. 

Sista datum för överklagan av domslutet är den 27 maj. 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev