Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Stora projekt i Stockholm försenas - ”Allvarligt läge”

Publicerad: 17 april 2020, 14:26

Fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M).

Foto: Mattias Ek, Stadsmuseet i Stockholm

Runtom i Stockholm bromsas just nu flera byggprojekt på grund av coronaviruset. ”Vi måste fatta tuffa beslut framåt”, säger Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad, till Fastighetsnytt.


Ämnen i artikeln:

CoronavirusetDennis WedinStockholm

I Stockholm riskerar flera stora byggen förseningar just nu på grund av coronakrisen. Exakt hur lång tid det handlar om är det ännu ingen som vet.  

– Det är svårt att veta. Vi har påbörjat en konsekvensanalys och håller på och skapar oss en bild av läget, säger Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd. 

Staden har fått in flera hinderanmälan, det vill säga varningar redan vid inledningsstadiet. 

– Just nu har vi över ett tjugotal projekt med tydliga tecken på förseningar och fördyringar, säger Wedin.

Det gäller både projekt som drivs av fastighetskontoret och av de kommunala bostadsbolagen.

– De flesta entreprenörer signalerar om en stor sjukfrånvaro och materialbrist. Vi ser därför risk för många försenade produktionsstarter, vilket givetvis ställer tuffa krav på både vår förvaltning och våra bolag. 

Detta riskerar inte minst att öka kostnaderna för bostadsbolagen, vilket innebär svårigheter för bland annat Stockholmshem som ska bygga 370 bostäder i Mariehäll och 129 vid Rosenlundsparken på Södermalm. Totalt kan bygget av 1 116 nya bostäder komma att försenas för bolaget. 

Rent konkret kommer alla försenade projekt att innebära intäktsbortfall och kostnadsökningar för staden. 

– För samhället innebär det att vi inte får fram planerade bostäder i tid och det blir svårare att få ut nya lägenheter på bostadsmarknaden, samt att viktiga verksamheter inte når medborgarna i tid, säger Dennis Wedin (M). 

Miljardprojekt försenas

Även tre pågående miljardprojekt – Medborgarhuset, Liljevalchs konsthall och Östermalms saluhall – riskerar att påverkas. 

– Den mest konkreta förseningen blir hotelldelen i Östermalms saluhall, som försenas med tre veckor på grund av hög sjukfrånvaro, säger Dennis Wedin (M). 

Det innebär att det planerade tillträdet för bygget skjuts fram till slutet på maj. 

– Det är jättetråkigt att det blir ytterligare en försening. Vi vill ju bara få klart projektet som har pågått under så lång tid. 

Eftersom inflyttning redan har skett i den nyrenoverade saluhallen kommer också en separat ekonomisk redovisning för den att presenteras för nämnden nästa vecka. 

– Vi räknar med ökade utgifter på 80 miljoner kronor för hela projektet, med saluhallarna och hotellet, för byggetablering, projektplanering och de hyresgästanpassningar som krävs. 

Den totala kostnaden för Östermalms saluhall och hotelldelen ökar med andra ord igen, och landar den här gången på totalt 1,43 miljarder kronor. 

– Alla förseningar kommer att skapa ekonomiska svårigheter för oss. Vi går in i ett allvarligt läge just nu. Jag önskar att man bara kunde knäppa med fingrarna. Men ju längre krisen blir desto allvarligare blir läget.

Framtida planer kan påverkas

En sämre ekonomi riskerar även att påverka kommande projekt. Risken är stor för att staden måste se över sina kommande planeringar, samt avyttringar av kommunala fastigheter. 

– Vi måste fatta tuffa beslut framåt och kollar på olika scenarier. Beslut om kommande projekt fattas före sommaren, säger Dennis Wedin (M).

Svenska Bostäder har exempelvis nio projekt i produktion och ytterligare fem i planering. Om den negativa utvecklingen fortsätter, så kommer staden att behöva ta ställning till tuffa prioriteringar kring dessa, samtidigt som man måste se över renoveringar av stora fastigheter som Stadsbiblioteket, Kulturhuset, Medborgarhuset och Liljevalchs.

– Förseningar och fördyringar kommer in till oss i ett bräde, samtidigt som vi får mindre intäkter från lokalhyresgäster som går i konkurs eller inte klarar av hyran. Vi står inför ett väldigt allvarsamt läge och måste göra svåra prioriteringar framåt. 

Finns det någon konkret lösning än så länge?

– Vi behöver renodla beståndet och se över fastigheter där kommunalt ägande inte är en kärnuppgift.

Den blågröna majoriteten har redan påbörjat avyttringar av villor i Bromma och av Vällingby centrum. I ett mer ekonomiskt ansträngt läge känns frågan mer relevant än någonsin, enligt Dennis Wedin (M).

– Givetvis ska vi följa marknaden och bara godkänna ekonomiskt förmånliga affärer. Det kommer att ställa mer krav på oss när det gäller tuffa beslut kring försäljningar. Det viktigaste är att vara transparenta och peka på de tydliga riskerna framåt.

Vad gäller stadens tre bostadsbolag håller dessa på med fördjupad riskbedömning. 

– Bedömningen är framför allt att förskjutningar kan komma längre fram i projekten, det vill säga att konsekvenserna slår till senare, säger Wedin (M).

Riskerade förseningar - Fastighetskontoret

Hotellfastigheten vid Östermalms saluhall.

Medborgarhuset.

Högdalens sim- och idrottshall.

Liljevalchs konsthall.

Järvabadet.

Eriksdalsbadet.

Vårbergs IP.

Zinkensdamms IP.

Stockholmshem

370 lägenheter i projekt Sämjan/Linaberg/Mariehäll. NCC.

129 lägenheter i projekt Rosenlundsparken/Södermalm. 

160 lägenheter i Sävlången/Idlången/Årsta. Serneke. 

158 lägenheter i Fjärdingsmannen/Enskedefältet. Erlandsson. 

80 lägenheter i Karneolen/Stockholmshus/Solberga. NCC. 

108 lägenheter på Hagsätravägen/Stockholmshus/Rågsved. Lindbäcks. 

60 lägenheter på Personnevägen/modulbostäder/Västberga. Moelven.

51 lägenheter i Grimsta/modulbostäder/Hässelby Strand. Astel. 

Svenska Bostäder

Skanska. Kv. Daedalus.

Stadsholmen.

Serneke. Kv. Plankan, nyproduktion Södermalm.

Erlandsson. 

Kv. Silvret. Nyproduktion Grimsta.

Rinkeby Allé.

Kv. Ledinge, nyproduktion Tensta.

BVA Group.

Albano studentlägenheter.

Familjebostäder

Bolaget har gått igenom och riskbedömt totalt 72 projekt i om- och nybyggnad. Man har ett nybyggnadsprojekt (Drevvikshöjden) där tidsförskjutning är sedan tidigare ett faktum och åtta ombyggnad/underhållsprojekt. 

 

84 lägenheter i Bandhagen, kvarteret Filmen 2 (förseningar av leveranser).

 

380 lägenheter i Perstorp, Sköndal – projektet Drevvikshöjden (förseningar av leveranser).

 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.