Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Stora planer i Borås

Publicerad: 14 maj 2012, 05:24

Borås centrum och närliggande områden ska på sikt förtätas med nya bostäder för upp till 3 500 personer inom ungefär en kilometers avstånd från Stora torget.


I slutet av 2011 lade Borås kommun fram ett förslag om framtida bebyggelse i den idag underutnyttjade stadsdelen nedre Norrby, beläget strax väster om Borås stadscentrum.

Planerna handlar om en varierad, men relativt låg bebyggelse som, är det meningen, ska spegla olika länders arkitektur enligt mönster från stadsdelen Hestra Parkstad, som byggdes på 1980- och 1990-talen med typexempel på samtida nordisk arkitektur.

Det hela handlar än så länge om en idéskiss, men i sammanhanget nämns nedre Norrby som en ny stadsdel med affärer, restauranger och cirka 1 500 lägenheter. Sedan tidigare debatteras också byggandet av en rejält hög “skyskrapa” i centrala Borås, av liknande art som “Skrapan” i Västerås centrum. Något beslut om ett sådant projekt har dock ännu inte fattats.

Borås stad har drygt 65 000 invånare och hela kommunen cirka 105 000 invånare.

Peter Lorin

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.