Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Stopp för Olov Lindgrens projektplaner på Söder

Publicerad: 25 mars 2022, 10:01

Avbryts. Olov Lindgrens hyresrättsprojekt på fastigheten Södermalm 9:1/van der Huff 8 i Tjurbergsparken på Södermalm.

Foto: Sweco

Förslaget om att utveckla bostadshus i Tjurbergsparken på Södermalm har kritiserats länge av de närboende. Nu stoppar stadsbyggnadsnämnden Olov Lindgrens hyresrättsprojekt, uppger lokaltidningen Mitti.


Ämnen i artikeln:

Olov LindgrenStockholm

Olov Lindgren fick en markanvisning för att bygga nya hyresbostäder mellan Helgagatan och Internationella engelska skolan, vid Tjurbergsparken på Södermalm, redan 2017. Detaljplanen omfattar delar av fastigheterna Södermalm 9:1.

Förslaget är en fastighet om fem till sju våningar och 65 lägenheter och inslag av kommersiella lokaler – strax intill Olov Lindgrens fastighet van der Huff 8 på Allhelgonagatan i Tjurbergsparken. 

Läs även: Konkurrensen hårdnar: Aktörerna som fick mest mark 2021 - hela listan

Nu skriver Mitti att 500 yttranden, majoriteten mycket kritiska, kommit in efter ett samråd som startade hösten 2020. Många med önskan om att projektet slopas helt. De flesta menar att fastigheterna skadar kulturmiljön och att naturvärdet på platsen minskar. 

Stadsbyggnadskontoret har därför föreslagit att volymerna ska minskas. Men enligt stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) är det inte en hållbar affär: 

– Skulle man gå vidare hade man behövt gå ner i volym och haft ett mindre fotavtryck. Men blir det för litet hotas möjligheten att genomföra det rent ekonomiskt, samtidigt som man ändå tar delar av parken i anspråk, säger han till tidningen. 

Läs även: Allt fler direktanvisningar i Stockholm enligt ny rapport: ”Förutsägbarheten är noll”

Istället stoppas projektet helt, åtminstone under den här majoriteten. 

– Vi i majoriteten tycker inte att förslaget förhåller sig varsamt till områdets karaktär och omkringliggande kulturmiljö. Därför väljer vi att avbryta planarbetet, säger Larsson. 

Planer på att utveckla bostäder i närområdet har funnits länge. 

Philip Wallin

Reporter

philip.wallin@bbm.bonnier.se

Ämnen i artikeln:

Olov LindgrenStockholm

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.