Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Stockholms stad vill se mer kultur i gallerior

Publicerad: 1 september 2020, 13:36

De senaste åren har det blivit allt vanligare att platser med konsumtion omvandlas till platser för möten. Ämnet diskuterades på Arkitekturdagarna i Malmö på tisdagen. ”Vi ser redan nu att många gallerior och köpcentrum behöver nytt innehåll. Där finns det gott om plats för kulturverksamheter”, säger Anna Rygård från Stockholms stad.


Ämnen i artikeln:

Stockholms stad

Anna Rygård, stadsutvecklingsstrateg på Stockholms stad, tror att utvecklingen, som har påskyndats av coronapandemin, kan spela kultursektorn i händerna. 

– Vi ser redan nu att många gallerior och köpcentrum behöver nytt innehåll. Där finns det gott om plats för kulturverksamheter, säger hon på webbinariumet. 

Läs även: Så ”hittade” Stockholms stad 200 nya ateljéer

Joakim Forsemalm, docent i etnologi, Radar arkitektur & planering, är inne på samma spår och uppger att handelsplatser i södra Sverige redan har börjat omvandlas till annat. 

– Jag är dock orolig över att vi inte tar tag i det här tillräckligt mycket, tillsammans med fastighetsägarna, säger han på webbinariumet. 

I dag är problemet att mycket hänger på en eldsjäl eller duktiga personer som har drivit rockgrupper i trettio år, men så är det inte överallt.

Huruvida fler etableringar inom kultursektorn väntar eller inte vågar han inte svara på. Han är däremot övertygad om att man måste börja diskutera kulturfrågan lika frekvent som klimatfrågan. 

– I dag är problemet att mycket hänger på en eldsjäl eller duktiga personer som har drivit rockgrupper i trettio år, men så är det inte överallt. Vi måste därför utmana våra myndigheter att ta tag i en struktur som kan hjälpa till. 

Läs även: Medvetna kultursatsningar lockar investeringar till norra Sverige

Det krävs även ökad samverkan för att bli kvitt dagens vakanser, enligt Forsemalm. 

– Poängen är att prata med varandra för att lösa lokalfrågan. Byggbolagen backar inte när man pratar om hållbarhet och kultur, men det är viktigt att förstå varandra genom hela processen för att nå framgång. 

 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Stockholms stad

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.