Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Stockholmarna tycker till om planerna för Östermalmstorg

Publicerad: 8 februari 2022, 16:18

Daniel Helldén räknar med att upprustningen av Östermalmstorg håller budgeten.

Foto: Teresa Ahola

Nu bjuds stockholmarna till dialog om återställandet av Östermalms torg som startar i höst med en budget på cirka 115 miljoner kronor. Fastighetsnytt har pratat med både politiker och lokalbor om planerna.


Ämnen i artikeln:

ÖstermalmStockholms stadMiljöpartiet

Turerna kring Östermalmstorg har varit många de senaste åren och började med renoveringen av saluhallen. I höstas lämnades sedan ett medborgarförslag om återställandet av Östermalmstorg som beräknas kosta runt 115 miljoner kronor.

– Vad slutnotan blir beror helt på vilken beläggning som kommer att användas. Om vi lägger in den gamla beläggningen så blir projektet billigare. Det har tagits höjd för risker i projektet och därför kan sannolikt budgeten hållas eller bli ännu billigare, säger trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) till Fastighetsnytt. 

Varför är den här upprustningen viktig för staden?
– Det här är ett centralt torg som berör många. Den tillfälliga saluhallen har ju stått här och det har sett hemskt ut men nu ska vi försöka återställa platsen på ett fint sätt, säger Helldén.

Förhoppningen är att även många stockholmare ska lämna in sina synpunkter på de planer som presenterats. 

– Vi vill höra vad de som rör sig här i området vill ha. De tekniska förutsättningarna är som de är, med tunnelbanehallen här under kan man inte göra saker nedåt. Det finns vissa sådana begränsningar, men för övrigt kan vi variera placering av träd, bänkar och torghandel. 

En öppen fråga är också huruvida torget ska ha en fontän eller inte. 

– Vi vill ha ett vackert och levande torg som integrerar väl med Östermalm och har både en uteservering och utökad torghandel så att det blir mer liv och rörelse på platsen, säger Helldén. 

Läs även: Trafikkontoret lämnar nytt förslag på Östermalmstorg – men åsikterna går isär 

Bengt Stenberg, chef för stadsmiljöavdelningen på trafikkontoret, ser heller ingen risk för förseningar eller fördyringar i projektet. Först ska dock tätskiktet mellan torget och tunnelbanans biljetthall renoveras av SL. 

– De beräknas bli klara till sommaren. Sedan börjar vi vårt arbete i augusti–september eller ännu tidigare. Just nu har vi ett inriktningsbeslut och alla detaljer är inte klara ännu. Nu vill vi höra vad framför allt de som bor här tycker om planerna.

Vad innebär det, kan exempelvis bondens marknad flyttas hit som någon önskade?
– Det kan vara svårt men däremot går det lite som handen i handsken med politikernas önskemål. De vill verkligen ha salukänsla här för att ära den gamla historiken så det är något som vi ska titta vidare på. Visst kan man vara med och påverka även om det inte sker på ett genomgripande sätt som förändrar hela bilden, säger Stenberg

Bengt Stenberg, chef på trafikkontoret.

Foto: Teresa Ahola

Trafikkontoret lämnade efter ett medborgarförslag från Östermalms vänner in sin reviderade plan för nya Östermalmstorg i oktober och nu återstår det att se huruvida fler lokalbor lyckas få igenom sina idéer eller inte. 

– Det har varit många diskussioner om det gestaltningsmässiga och arkitektoniska rörande torget. Vi har följt den debatten och har nu försökt göra ett torg som är helt möjligt att genomföra tekniskt, samtidigt som vi försöker ära torgets ursprungliga historik.

Hur har dialogen med Östermalmstorgs vänner varit?
– Vi har träffat Aleksander Wolodarski som tagit fram medborgarförslaget ett par gånger för att förstå hans vision så att vi inte missuppfattar något. Just att ha en fontän i mitten blir däremot svårt av tekniska skäl på grund av biljetthallen under, men vi har haft en god dialog med honom, säger Stenberg. 

Läs även: Starka känslor kring nya Östermalmstorg – ”lägg ner skönhetsrådet” 

Ett torg med natursten i ljusare ton nådde man samsyn kring, däremot kunde trafikkontoret inte tillmötesgå Wolodarskis vision om infälld belysning som skulle riktas uppåt heller. 

– Det var också väldigt svårt av tekniska och vädermässiga skäl. Vi föreslog därför mer klassisk belysning med större stolpar, vilket han var helt öppen för att diskutera, säger Stenberg. 

Genomförandebeslut för upprustningen tas i trafiknämnden och kommunfullmäktige preliminärt under sommaren. Information och synpunkter kan lämnas av allmänheten på projektets webbsida under perioden 8–15 februari.

Enkät: Vad tycker du om förslaget?

Anita Holmberg, Östermalm: ”Jag tycker att förslaget ser bra ut. Mitt enda önskemål är egentligen att det ska finnas dricksvatten för både mig själv och hunden”.

Foto: Teresa Ahola

Jüri Jürgenthal, Östermalm: ”Låt det vara ett torg utan en fontän eller överflödig konstnärlig utsmyckning. Hellre små marknadsstånd och loppmarknad.

Foto: Teresa Ahola

Mia Hozona, Östermalm: ”Mitt förslag är att man ska flytta hit Bondens marknad från Tessinparken, med lokala handlare som säljer närodlat. Jag säger även ja till en fontän”.

Foto: Teresa Ahola

Olev Nöu, Kungsholmen: ”Förslaget är bra, det får inte vara för symmetriskt. En fontän vore också bra på grund av klimatförändringarna och allt varmare väder”.

Foto: Teresa Ahola

Aina Ståhle, Norra Djurgården: ”Jag tycker förslaget är vettigt, det är inga konstigheter. Det är kul att torget återställs”.

Foto: Teresa Ahola

Visionen för Östermalmstorg, med eller utan fontän.

Illustration: Karavan

Så här ser planerna ut i dag

• Bevarad centralaxel.

• Ljus mark av granit i ett cirkulärt mönster.

• Vattenspel i cirkelns mittpunkt.

• Blommande träd och blommor.

• Tillgänglighetsanpassade gångstråk.

• Fler sittplatser och café- och restaurangverksamhet.

• Ny belysning för en tryggare plats.

• Plats för leveranser.

• Paviljong.

• De stora friska träden i torgets södra del bevaras.

• Utrymme för torghandel och olika evenemang.

 

Källa: Stockholms stad

 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.