Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Startskott för Sundbybergs mest hållbara stadsdel

Publicerad: 23 juni 2021, 13:05

Stefan Bergström (C), stadsmiljö- och exploateringskommunalråd.

Montage: Centerpartiet, Sundbybergs stad

På torsdagen höll Sundybergs stad en byggherrefrukost som startskott för ett nytt gigantiskt stadsutvecklingsprojekt i Ursvik: Milot. Stadsdelen ska bli kommunens mest hållbara.


Ämnen i artikeln:

SundbybergUrsvik

Sundbyberg är landets mest hållbara kommun när Dagens Samhälle rangordnar landets kommuner baserat på FN:s hållbarhetsmål i Agenda 2030. Nu vässar kommunen sin hållbarhetsprofil ytterligare genom att inleda bygget av en ny stadsdel i Ursvik som ska bli Sundbybergs mest hållbara och innovativa stadsdel.

Läs även: LISTA: 10 fastighetsbolag avslöjar sina bästa hållbarhetsstrategier - och största risker

– Milot ska utvecklas i dialog med både sundbybergare och externa aktörer som vill utveckla framtidens Sundbyberg, säger Stefan Bergström (C), stadsmiljökommunalråd och ordförande i exploaterings- och näringslivsutskottet.

Flygbild från 2012 med etapp 1A i mitten av bilden. Till vänster: Ulvsundaleden och delområde 2, i dag under planering. I nedre högra hörnet Enköpingsvägen. Överst i bild: Miloområdet och längst till höger Lilla Ursvik.

Foto: Sundbybergs stad

Visionen för området är att det ska bli en port till naturen och smälta in i det omgivande naturreservatet i Ursvik. Stadsdelen ska även byggas med så liten klimatpåverkan som möjligt med fokus på förnybar energi och klimatneutrala material, främst i trä. 

Det är viktigt att Milot blir en plats där människor med alla typer av inkomster har råd att bo.

Boende utlovas även en socialt hållbar och levande stadsdel med moderna mobilitetslösningar och ett brett utbud av kultur- och idrottsaktiviteter i närheten av Ursviks torg. 

– Det är viktigt att Milot blir en plats där människor med alla typer av inkomster har råd att bo. Nu skapar vi framtidens bostadsområde som är både inkluderande och trygg, kommenterar kommunstyrelsens ordförande Peter Schilling (S). 

Illustration över Ursvik när det är helt färdigbyggt.

Illustration: Sundbybergs stad

Ursvik är Stockholms läns största utbyggnadsprojekt. Området bebyggs till år 2026 med bostäder med olika upplåtelseformer, gångstråk, parker och mötesplatser, idrottsanläggningar, torg, skolor och förskolor.

Visionen för Milos presenterades på en byggherrefrukost den 23 juni och nu fortlöper utvecklingsarbetet i samarbete mellan Sundbybergs stad och externa aktörer som vill vara med och utforma den nya stadsdelen. 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

SundbybergUrsvik

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.