måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Stadsutveckling

Startskott för jätteprojektet i Värtahamnen – "Äntligen står vi här"

Publicerad: 27 januari 2023, 05:30

Anders Österberg (S), ordförande i exploateringsnämnden i Stockholms stad och exploateringsdirektör Thomas Andersson.

Foto: Teresa Ahola

På torsdagen togs ett första spadtag för bygget av fem kvarter med bostäder och kontor i Värtahamnen, vilket lockade dit politiker, byggaktörer och andra besökare. Fastighetsnytt var på plats.

Ämnen i artikeln:

SvepetExploateringsnämndenStockholms stadBygg

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


– Äntligen står vi här nu och ska ta det första spadtaget för projektet som bygger ihop Norra Djurgårdsstaden med Gärdet och resten av innerstaden. Vi från politikens sida är oerhört stolta över projektet som ger oss kunskap även för andra projekt, säger Anders Österberg (S), ordförande i exploateringsnämnden.

Djurgårdsstadens projektchef Staffan Lorentz , exploateringsdirektör Thomas Andersson och Anders Österberg (S), ordförande i exploateringsnämnden i Stockholms stad.

Foto: Teresa Ahola

Österberg och Djurgårdsstadens projektchef Staffan Lorentz berättade om planerna för området tillsammans med stadens nya exploateringsdirektör Thomas Andersson.

– Värtahamnen är en komplex miljö där tidigare industri- och hamnmiljö ska hanteras. De nya byggnaderna blir en ny vattenfront och entré till Stockholm, säger Andersson.

Vilken blir den största utmaningen?
– Det kommer att finnas kvar fartyg och de kan ju låta och därför måste vi försäkra att bullernivåerna, som räknas som industribuller, funkar.

Varför valde man att ha kvar färjetrafiken?
– Det är jätteviktig trafik för att binda samman Östersjön med Finland, Estland och Åland. Det är ett ständigt flöde av människor, med många miljoner passagerare här varje år, säger Andersson.

Exploateringsdirektör Thomas Andersson.

Foto: Teresa Ahola

Hamnen arrenderar en del av marken av exploateringskontoret i Stockholm och äger och förvaltar också en del hus, så det finns flera kopplingar till varför staden utvecklas just här.

Läs även: Nya exploateringsdirektören i Stockholm rivstartar – köper ut hög chef för miljonbelopp

Nu byggstartas fem kvarter med kontor och hotell med beräknad inflyttning 2025/2026. I kommande etapper kommer även torgytor och en park att anläggas som löper genom stadsdelen ner till kajen där pendelbåten kommer att lägga till.

Projektkontoret i Värtahamnen.

Foto: Teresa Ahola

Södra Kajen har redan byggts om och sedan några år pågår förberedande arbeten med bussgata, ledningsdragningar och dagvattenhantering för stadsdelens framtida behov.

– Det ska bli spännande att följa hur hamnen omvandlas till ett levande område med bostäder, kontor och gröna stråk, säger Anders Österberg (S).

Färdigbyggt kommer Värtahamnen att ha totalt 1 700 bostäder och 20 000 arbetsplatser, samt handel, förskolor, restauranger, kajpromenad och parker. Stockholmarna får även en ny pir och ett 600 meter långt promenadstråk vid Lilla Värtans vatten.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev