Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Starka känslor kring nya Östermalmstorg – ”lägg ner skönhetsrådet”

Publicerad: 3 september 2021, 15:04

Jon Åsberg och Ulrika Wendt Nyqvist från Östermalms Vänner presenterade medborgarförslaget i februari, då även stadsbyggnadsborgarrådet närvarade.

Foto: Teresa Ahola

Skönhetsrådet väljer bort medborgarförslaget om hur Östermalmstorg ska byta skepnad, vilket får initiativtagarna att rasa. Stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) tycker att rådet går händelserna i förväg i sitt remissvar.


Ämnen i artikeln:

ÖstermalmJoakim Larsson

Fastighetsnytt var på plats när Östermalms Vänner i februari överlämnade sitt medborgarförslag, med akvarellmålningar av Aleksander Wolodarski, på ett förnyat Östermalmstorg med körsbärsträd och en fontän i mitten. 

Men nu får planerna tuff konkurrens av trafikkontorets förslag av stadsträdgårdsmästare Elisabeth Rosenqvist.

– Vi finner att återställningsförslaget av stadsträdgårdsmästaren är det mest utvecklingsbara, säger Henrik Nerlund, sekreterare på skönhetsrådet, till Fastighetsnytt. 

Skönhetsrådets remissyttrande är redan inskickat och kommer därmed att vara en del i det beslutsunderlag som politikerna ska ta ställning till. Men stadsbyggnadsborgarråd Joakim Larsson (M) säger att rådet har gått händelserna i förväg. 

– Skönhetsrådet har på eget initiativ yttrat sig över ett medborgarförslag som fortfarande håller på att beredas. Deras bedömning bygger därför inte på ett färdigt förslag, säger han till Fastighetsnytt.

Stockholms stad har bett tjänstemännen på trafikkontoret och stadsbyggnadskontoret att titta på medborgarförslaget och se vad i det som är rimligt och fungerande.

– Torghandel, serveringar och annat som skapar liv och rörelse på Östermalmstorg är viktiga inslag som vi gärna ser på platsen även i framtiden, säger Larsson (M). 

Läs även: Medborgarförslag lämnat – så kan Östermalmstorg komma att förnyas

Enligt Wolodarski hör torget hemma i renässansens stadsbyggnadskonst. Därmed vill han ersätta dagens rektangulära torg till en cirkulär plats med en fontän i mitten och stenläggning som skapar symmetri. Karlaplan, Mariatorget och Nytorget uppges ha liknande torgmitt och symmetri. 

Visionen för Östermalmstorg.

Foto: Aleksander Wolodarski Arkitektbyrå

Men enligt skönhetsrådet finns det inget historiskt belägg för att tvinga ner en cirkel på Östermalmstorg. 

– Den starka symmetri, och därmed inflexibilitet, i Wolodarskis förslag är främmande för torget. Torgets historiska funktion tas bäst om hand genom en mindre strikt gestaltning som flexibelt ger utrymme för torgplatser och gångtrafik i olika riktningar över ytan, behov som sannolikt förändras över tid, säger Henrik Nerlund. 

Varför fungerar upplägget på Karlaplan, Mariatorget och Nytorget?
– De uppräknade torgen har andra förutsättningar och historia, dessutom har de inte samma typ av ”upplägg”. På inget av de rektangulära torgen har en rund cirkel tvingats ned. Karlaplan som liknar Wolodarskis förslag mest är en rund plats. 

Rådet skriver i sitt remissyttrande att Östermalmstorg är ett av stadens äldsta torg som anlades som ett axialtorg under 1600-talets mitt och alltid har varit en viktig plats för torghandel och att både handeln och den tidigare trafiken krävde en öppen plats.

Hur troligt är det att folk vill vistas på torg med större folksamlingar efter pandemin?
– Östermalmstorg har överlevt pestutbrott, kolera, fågel- och svininfluensorna och kommer överleva covid-19 också, säger Henrik Nerlund.

Läs även: Östermalmshallen flyttar till västkusten – blir padelhall 

Jon Åsberg, en av initiativtagarna bakom medborgarförslaget, rasar över skönhetsrådets remissyttrande. 

– Lägg ner skönhetsrådet! Uppifrån sitt elfenbenstorn manifesterar de åter en total oförståelse inför vad vanliga stockholmare värdesätter i stadsmiljön. Nu har de skitit i det blå skåpet en gång för mycket, säger han till Fastighetsnytt.

Rådets remissvar utstrålar enligt honom rätt skrämmande okunskap om Östermalmstorgs historia då man hänvisar till rötter i 1600-talets stadsplan, men sedan förordar att torget återställs till utseendet efter den mycket okänsliga och tidstypiska ombyggnad som gjordes på 1960-talet, då en tunnelbanehall anlades under den norra halvan.

– Torget förlorade då sin naturliga balanspunkt kring centralaxeln. Det är den som Alexander Wolodarski försöker återskapa i sitt förslag.

Skönhetsrådet anser dock att visionen ligger för långt ifrån den modernisering av torgets gestaltning som trafikkontoret beställt från arkitektbyrån Nivå Landskapsarkitektur. 

– Det beror på att vi i början av projektet ställde frågan varför många av Stockholms torg är så ogästvänliga i jämförelse med torgen i Syd- och Centraleuropa och fick lära oss att ett klassiskt europeiskt torg följer några enkla principer från antiken som sedan togs upp igen under renässansen, säger Åsberg. 

Eftersom Östermalmstorg är just ett renässanstorg från början tyckte Östermalms Vänner därför att det var lämpligare att återknyta till torgets historia och skapa platsen kring dessa gamla principer. 

– Nivås förslag, däremot, är i allt väsentligt ett återställande av torget till hur det såg ut efter den ovarsamma och modernistiska omgestaltning som gjordes på sextiotalet.

Vad hoppas ni att staden ska ta fasta på i sitt beslut?
– Det viktigaste i medborgarförslaget är att torgrummet formas av koncentriska cirklar i markbeläggningen som utgår från torgets mittpunkt. Och att den mittpunkten markeras, helst med någon form av vattenspegel. Vi vill också ha träd och grönska på torget så att det inte blir en stenöken. Sådana har vi redan för många i Stockholm, till exempel Sergels torg, Norrmalmstorg och Nya Odenplan.

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

ÖstermalmJoakim Larsson

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.