lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Stadsutveckling

Solna vill lyfta eldhärjat miljonprogramscentrum

Publicerad: 28 april 2023, 09:26

Hagalund centrum brann ned 2013. Nu vill politikerna rusta upp platsen och återföra kommunala verksamheter dit. Till höger kommunstyrelsens ordförande Sara Kukka-Salam (S).

Foto: Pressfoto

Solna stad vill lagom till Hagalunds 50-årsjubileum utveckla stadsdelens centrum som inte byggts upp efter att det eldhärjades 2013.
– Vi gör en storsatsning från grunden, säger kommunstyrelsens ordförande Sara Kukka-Salam (S) i ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln:

SvepetSolna

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


Hagalunds centrum drabbades av en brand 2013 och har inte byggts upp sedan dess. Och under ännu längre tid har centrumet varit nedgånget och flera kommunala verksamheter har flyttat därifrån.

Det vill Solnas politiker ändra på. I november i fjol gav kommunfullmäktige stadsledningsförvaltningen i uppdrag att utveckla centrumet. Planen för det som går under namnet "Hagalundslyftet" är att ett nytt centrum ska växa fram med nya verksamheter, förbättrad stadsmiljö och ökad kommunal närvaro. Allt ska ske i samarbete med invånarna, lokala föreningar och de byggaktörer som verkar i området. Det skriver Solna stad i ett pressmeddelande.

Läs också: LISTA: En miljon kvadratmeter kontor byggs i Solna

Men först inleder kommunen en medborgardialog där invånarna i området ska få säga sitt om hur de vill att deras centrum ska se ut. Dialogen pågår från valborg fram till midsommar och kommer att utföras både digitalt och på plats. I augusti 2023 kommer resultatet att sammanställas och redovisas.

– Nu vänder vi den negativa utvecklingen i Hagalund och vi gör en storsatsning från grunden för att skapa ett Hagalund där både kommunal service, civilsamhälle och näringsliv är närvarande. Det säger Sara Kukka-Salam (S), kommunstyrelsens ordförande i Solna stad, i en kommentar.

Hagalund centrum är navet i stadsdelen Hagalund i Solna, även kallat "Blåkulla" efter de karaktäristiska flerfamiljshusen med fasader täckta av glaserade plåtar i blå emalj. När fastigheterna uppfördes i början av 1970-talet var arkitekternas tanke att de skulle upplevas som "gigantiska atlantångare i färd mot ett nytt modernt samhälle där människor skulle bo med ljus, luft och grönska" som Stockholms stadsmuseum skriver i sin text om stadsdelen.

Läs också: Grönt ljus för ny stadsdel i Solna

Läs också: Rivningsboom i Solna – men Besqabs projekt hänger löst

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev