tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Stadsutveckling

Solna på utvecklingsresa

Publicerad: 4 december 2012, 14:56

Solna Centrum och i bakgrunden syns Råsundastadion som kommer att rivas för att ge plats åt bostäder och kontor.

Med sina knappa 22 kvadratkilometer är Solna landets tredje minsta kommun men sett till kommande investeringar kunde det lika gärna vara en av de största.

Ämnen i artikeln:

ArenastadenHagastadenRåsundaPehr GranfalkSolna

Med sina knappa 22 kvadratkilometer är Solna landets tredje minsta kommun men sett till kommande investeringar kunde det lika gärna vara en av de största. Staden har växt med 20 procent de senaste tio åren och de närmaste tio åren kommer det att investeras runt 50 miljarder kronor i Solna med Hagastaden och Arenastaden i centrum.

– Det händer väldigt mycket på kort tid. Kommunen kommer att växa 20 procent de närmaste tio åren samtidigt som vi ska hantera två av Sveriges största utvecklingsprojekt vilket är påfrestande men givetvis också förknippat med fantastiska möjligheter, säger kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk, som kom in i fullmäktige redan vi 18 års ålder och har därmed varit en del av Solnas politiska sfär halva sitt liv.

Stora projekt skapar ny identitet
Utanför Solna centrum, på väg till Pehr Granfalks kontor, stoppas jag av två engelsmän. De har kommit för att se invigningsmatchen mellan Sverige och England på den nya nationalarenan. Men det är inte till Friends Arena de behöver vägbeskrivning utan till Råsunda stadion, för att få en sista titt innan den rivs. Att den 75-åriga trotjänaren ska försvinna är tråkigt men inte mycket att säga om, stadion är sliten, och det är även Solna Centrum. Centrumet har förvisso växt från att ha varit ett blåshål på 70- och 80–talet till att bli ett väl fungerande inomhuscentrum. Men utifrån är byggnaderna slitna, som mycket av den övriga bebyggelsen i Solna. Två enorma projekt kan förändra allt detta. Enligt Pehr Granfalk står staden inför en fasförskjutning och utvecklingsresa där Solna inte längre kommer att förknippas med Solna centrum eller Råsundastadion, utan tyngdpunkterna kommer att ligga på Arenastaden och Karolinska/Hagastaden.

Pehr Granfalk

Nya möjligheter till stadsutveckling
Enligt Pehr Granfalk innebär de stora investeringarna ett vägval för Solna, själv är han av uppfattningen att hela staden måste hänga med ur ett stadsutvecklingsperspektiv. Framförallt handlar det om att bygga igen och bygga ihop ett Solna som han ser som fragmenterat och arkitektoniskt sönderbyggt. Slänger man en blick utanför fönstret från Pehr Granfalks kontor på tredje våningen i Solna stadshus kan man skymta de blå husen i Hagalund, men också ett flertal andra olika byggstilar.
– Råsunda är egentligen den enda stadsdelen som har karaktären av en stadskärna. Kommer man utanför Råsunda känns det som om man bara släppt ner bostäder på måfå. Trots att vi till ytan är den tredje minsta kommunen så finns det väldigt många barriärer som skapar motsättningar mellan stadsdelarna. Vi har en allt yngre befolkning som ställer krav, i dag står valet för många mellan city och Råsunda vilket innebär utmaningar. Solna är väldigt slitet på många ställen och har en dålig stadskaraktär, vi behöver bygga ihop och läka staden, säger Pehr Granfalk.

En längre intervju med Pehr Granfalk finns att läsa i Fastighetsnytt nummer 6 som utkommer fredag 7 december.

Mattias Fröjd

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev