Fredag25.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Stadsutveckling

Småhusbyggandet i kris

Publicerad: 9 Oktober 2012, 09:37

Svenska småhusbyggare befinner sig i kris, den värsta någonsin enligt di.se som har sonderat terrängen för småhusbyggandet i Sverige.


Under första halvåret 2012 påbörjades 2 350 småhus i hela landet enligt nya siffror från SCB som di.se citerar. Jämfört med samma period 2011 är det en minskning med 53 procent. Branschorganisationen TMF (Trä- och möbelföretagen) har tidigare gjort prognosen 4 500 byggstarter i år men enligt trähusansvarig Gustaf Edgren kan den siffran komma justeras nedåt.

Han menar att läget är sämre än under finanskrisen.

– Fortsätter det så här blir det en slakt, säger Gustaf Edgren till di.se.

Småhustillverkarna brottas med förluster och ett antal bolag har gått i konkurs. Andra har behövt skära ned personalstyrkan. Exempelvis har Götenehus behövt säga upp 50 medarbetare de senaste två åren. Ytterligare ett bolag som känt av krisen är Älvsbyhus.

– Kakan är alldeles för liten, det är för många spelare på plan just nu. Det kommer tyvärr innebära ättestupan för en del, säger vd Kent Johansson till di.se

Redaktionen

Källa: di.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.