tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Stadsutveckling

Slussen pekas ut som ny plats för Nobel Center

Publicerad: 7 februari 2020, 09:32

Glashuset, Slussen. Foto: Atrium Ljungberg

Turerna kring Nobelcenter fortsätter. På fredagen presenterade stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) och Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten en ny plats för det omstridda projektet.

Ämnen i artikeln:

NobelstiftelsenStockholm

Turerna kring Nobel Center fortsätter. På fredagen presenterade stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) och Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten en ny plats för det omstridda projektet.

Mer specifikt handlar den nya platsen om Stadsgårdskajen som vetter mot Skeppsbron.

– Det är inte klart hur Nobel Centret kommer att se ut ännu. Vi kommer att arbeta med det de kommande åren. Jag är väldigt glad att Slussen blir centrets nya hem, säger stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) till pressen.

Läs även: Inget Nobel Center på Blasieholmen

Den ursprungliga planen var att bygga Nobel Centret på Blasieholmen, men efter långa överklagandeprocesser fick planerna skrotas. Initialt ville Nobelstiftelsen lägga ner hela projektet, men är nu, trots tidigare motstånd, redo att börja på ny kula.

– Det känns väldigt bra att kunna göra en nystart efter det som har hänt, säger Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten.

Läs även: Stora protester mot Nobelbygget

Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg är en stor ägare av Slussen i dag och har redan flera byggrätter i området, men är nu redo att lämna över den här markanvisningen där planen var att börja bygga nya kontor på platsen från 2025.

– Ett Nobel Center stämmer väl överens med vår vision också. Jag är stolt över att vi har fått möjlighet att hjälpa till i den här överenskommelsen, säger bolagets vd Annica Ånäs.

Annica Ånäs, Lars Heikensten och Joakim Larsson (M). Foto: Teresa Ahola

Atrium Ljungberg har fört dialog med Stockholms stad under 2019.

– Men det var först i dag som vi skrev på avtalet. Nu är det upp till staden och Nobelstiftelsen att välja en arkitektbyrå som kan utforma byggnaden efter den valda platsen, säger Ånäs till Fastighetsnytt.

Hon meddelar också att Atrium Ljungberg inte kommer att vara med och finansiera projektet.

Läs även: Atrium Ljungberg vinner Slussen-avtal

Nobelstiftelsen säger att den ursprungliga finansieringsplanen består.

– Vi har pratat med finansiärer, men inget kunde bli klart före beslut om själva läget, säger Lars Heikensten.

Här ska Nobel Center ligga vid Slussen

Den lila markeringen visar var det ska byggas. Illustration: Nobelstiftelsen

Oppositionen gör tummen upp

Oppositionsborgarråd Karin Wanngård (S) ger grönt ljus för Slussen som ny plats för Nobel Center.

– Personligen tror jag att det kan bli en utmärkt plats, även om vi såklart måste sätta oss in i detaljerna och ekonomin, säger hon till Fastighetsnytt i ett mejl.

Wanngård hoppas att Moderaterna i Stockholms stad, som gick till val på att bygga på Nobel Center Blasieholmen men sedan skrotade löftet när den blågröna majoriteten bildades, inte gör samma sak igen.

– Sådant skadar stadens trovärdighet för långsiktiga investeringar. Jag är imponerad av det hästjobb som Nobelstiftelsen har lagt ner för att få detta i mål. Nu kan vi äntligen fokusera på innehållet, vilket handlar om forskning och utveckling i Nobels anda.

Ris och ros från kritikerna

En av de största motståndarna till Nobel Center på Blasieholmen kommenterar beslutet så här:

– Det mest glädjande med detta beslut är att Nobelstiftelsen övergivit önskemålet om att riva sönder vårt kulturarv på Blasieholmen, säger Björn Tarras-Wahlberg, ordförande för Blasieholmens vänner.

Däremot hade han hoppats på ett lite trafikvänligare läge.

– Hur kan trafikstockning undvikas när 30–60 besökande bussar passerar platsen, som redan är hårt trafikerad, varje dag?

Han håller därmed fast vid att föreningens förslag om att placera Nobel Center på Haga-Brunnsviken fortfarande är den bästa.

– Där hade märkesbyggnaden välkomnat alla infarande från norr och Arlanda flygplats, med närhet till både forskning och vetenskap som är hörnstenar i Alfred Nobels testamente, säger Tarras-Wahlberg.

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev