Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Serneke ska bygga kupolformad forskningsbyggnad i trä

Publicerad: 5 mars 2020, 07:29

Wisdome är en tillbyggnad vid Tekniska museet som ska bli en interaktiv, digital lär- och testmiljö för vetenskapskommunikation.

Foto: Arkitekterna Elding Oscarsson

Tekniska museet ska göra en ny stor tillbyggnad för att ge plats åt en interaktiv testmiljö för vetenskapskommunikation. För själva bygget står Serneke.


Ämnen i artikeln:

SernekeStockholmGärdet

Serneke skriver i ett pressmeddelande att samverkansavtalet mellan bolaget och Tekniska museet nu är undertecknat. Serneke kan därmed påbörja projekteringen av det som går under namnet Wisdome Stockholm, en ny tillbyggnad som ska bli en interaktiv, digital lär- och testmiljö för vetenskapskommunikation.

– Vi ser fram emot att starta upp denna samverkansentreprenad. Målen och ambitionerna är högt ställda som på många sätt gör detta till ett spännande och komplext projekt. Processen framåt kommer bli både rolig och utmanande, säger Jonas Kivi, arbetschef på Serneke, i ett pressmeddelande.

Läs även: Ola Serneke: Aktuellt med fler försäljningar

Wisdome Stockholm ska bli den nya upplevelsearenan för vetenskapskommunikation där komplex vetenskaplig forskning blir mer tillgängligt för alla genom visualisering, skriver enligt pressmeddelandet. Tillbyggnaden kommer byggas helt i trä med en innovativ takkonstruktion och en kupolformad dom. Tekniskt och arkitektoniskt visar denna lösning på möjligheterna inom träbyggnation och pekar ut en riktning för framtidens hållbara och resurssmarta byggande.

– Det är ett väldigt intressant projekt som vi är mycket glada att vara en del av. Visionen är att det ska bli Stockholms smartaste byggnad när det gäller energi, hållbart byggande och teknik. En hög grad av samarbete och kreativitet kommer att krävas för att kunna genomföra detta innovationsprojekt, säger Linda Schuur, affärsutvecklare på Serneke.

Målet är att den nya tillbyggnaden ska stå klar under 2022.

Samarbeten mellan universitet

Inom Wisdome samverkar Sveriges fem ledande science centers och flera universitet och forskningsmiljöer kring forskning, teknik, tillämpning och didaktik för nya sätt att lära och engagera. 

Bakgrunden till Wisdome är att stärka Sveriges kompetensförsörjning inom viktiga nyckelområden och inspirera barn och ungdomar till att välja tekniska eller naturvetenskapliga utbildningar.

Andreas Jennische

Nyhetschef

andreas.jennische@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

SernekeStockholmGärdet

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.