Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Satellitkontor och muntliga avtal i Tyresö

Publicerad: 31 maj 2017, 13:34

Tyresö lanserade nyligen en ny översiktsplan. Planerna är en ordentlig expansion men resursbristen är, som på många andra håll, ett problem. Tyresö kommun öppnade därför ett satellitkontor på Södermalm i slutet av 2016. Förhoppningen är att kommunen ses som en attraktivare arbetsgivare för de anställda, men också att locka nya medarbetare.


Ämnen i artikeln:

Tyresö

Tyresö antog i maj sin nya översiktsplan som sträcker sig fram till 2035. Där räknar man med att invånarantalet i kommunen ökar från dagens drygt 47 000 invånare till 60 000 – 65 000. Strategin framåt är att skapa en mer sammanhållen kommun genom att förtäta längs stråk som binder samman de olika kommundelarna. I snitt ska det byggas 300 lägenheter om året. Det höga tempot kan vara tufft, framförallt handlar det att locka personal på en marknad där alla söker ny personal. Initialt när man kläckte idén om en lokal på Södermalm handlade det om personalen och att många anställda bodde utanför kommunen. Men det finns också fler fördelar.
– Tanken är inte att man ska sitta här 100 procent, men det kan korta tiden man är borta från barnen eller om man bara vill ha lite variation. Vi har i kommunen väldigt många attraktiva arbetsuppgifter men många kanske väljer att jobba på någon konsultfirma inne i stan för att det helt enkelt är närmare, så då valde vi att flytta Tyresö in till staden. Sedan har vi också många möten med byggherrar och arkitekter och de sitter också i stan, så det underlättar, säger Sara Kopparberg, chef stadsbyggnadsförvaltningen.

En annan bonus är att man kan bredda rekryteringsområdet då man kan locka de som bor strax norr om Stockholm. Det finns många projekt i planerna, inte minst i centrala Tyresö. I exempelvis Wättinge, i området mellan Granängsringen och Wättingestråket, ska det byggas cirka 800 nya bostäder under de närmaste tio åren. Ytterligare 1 000 bostäder ska byggas i den nya stadsdelen Norra Tyresö centrum. Det handlar väldigt mycket om bostäder då Tyresö är en utpräglad bostadskommun, vilket innebär en del utmaningar.
– Ett problem för hela regionen är att en majoritet av bostäderna ligger söder om stan medans en majoritet av arbetsplatserna ligger norr om stan, vilket i sig skapar köproblem och långa restider. En bättre balans skulle ge förutsättningar för fler arbetsplatsområden i de södra kranskommunerna, men Stockholms stad behöver gå före, säger Sara Kopparberg.

Men för att lyckas få fram nya bostäder handlar det inte enbart om att rekrytera mer personal.
– Med den resursbrist som finns är det viktigt att vi lägger de resurser vi har på projekt som faktiskt genomförs, säger Amalia Tjärnstig, enhetschef för exploateringsenheten.

I Tyresö arbetar man inte med skriftliga markanvisningar på traditionellt sätt vid marköverlåtelse. Snarare handlar det om en muntlig överenskommelse som utformas mellan byggherre och kommunens tjänstemän. Målet är en kort processtid med klara förutsättningar. Metoden verkar fungera i Tyresö där genomförandegraden ligger på 100 procent de senaste 15 åren, berättar Jenny linné, avdelningschef mark och exploatering.
– Vi är en mindre kommun vilket möjliggör att vi kan ha de korta beslutsvägarna. Det handlar också om att inte haussa siffrorna i onödan, utan vi vill kunna leverera det antal bostäder vi säger att vi ska göra, säger Jenny linné.

Mattias Fröjd

Ämnen i artikeln:

Tyresö

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.