Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Så vill Sweco fylla tomma lokaler

Publicerad: 24 februari 2022, 13:18

Christel Tyrsmo och Sofia Lindholm har tagit fram ett förslag som även passar det mörka och kalla halvåret.

Montage: Peter Westman, Anna Fors

Konsultjätten presenterar en ny idé för att fylla centralt belägna tomma och svåruthyrda lokaler med en samlad yta som kan nyttjas efter kommunens och medborgarnas behov. ✓ Färre tomma lokaler ✓ Ökad trygghet ✓ Bättre flöden ✓ Social gemenskap


Ämnen i artikeln:

Swecos arkitekter

– Vi pratade om butiksdöden och det förändrade detaljhandelsbeteendet redan innan pandemin. Nu är det påtagligare än någonsin och vi föreslår därför att outnyttjade lokaler ska ersättas med inomhusparker, säger Sofia Lindholm, inredningsarkitekt på Sweco. 

Idén föddes när konsultföretaget sökte lösningar på svåra samhällsutmaningar som trygghet, ensamhet och tomma ytor som bidrar till en känsla av ödslighet och otrygghet i gaturummet. En utveckling som påskyndats under pandemin. Många fastighetsägare står nu inför ett vägskäl när det gäller att skapa mer liv och rörelse bortom den fungerande handeln på gatuplan. 

– Den stora utmaningen är att ta fram attraktiva, behovsanpassade och funktionella lokaler i hela fastigheten och kvarteret. Vi presenterar därför en unik vision om att flytta utomhusparker inomhus, säger Lindholm. 

Läs även: Så ska kommunerna bli mer cirkulära 

Förslaget bygger på att skapa utomhusliknande inomhusparker - med träd, grönska, böljande tak som inger molnkänsla och belysning som justerar dygnsrytmen - i tomma och annars svåruthyrda lokaler i centrum. 

– I dag har framför allt mellanstora städer problem med att få butikslokaler uthyrda och då kan inomhusparker vara lösningen, även för att ta itu med städernas utmaningar med ökad ensamhet, säger kollegan Christel Tyrsmo, också inredningsarkitekt. 

Visionsbilder på hur inomhusparken kan komma att se ut:

Bild 1/3  Tänk dig en sommarkväll i parken i staden, när du tar med barnen till lekplatsen och har med picknick. Nu kan du göra det även på vinterhalvåret – fast i en park inomhus.

Illustration: Peter Westman

SCB:s senaste mätning visar att runt 300 000 personer i Sverige är socialt isolerade och att var sjätte person saknar en nära vän. Sweco ser därför inomhusparker med sportytor, events, kurser och kultur året om som framtidens sätt att mötas på. En plats som främjar kunskaps- och erfarenhetsutbyte över generationsgränserna.

– Att leva i en stad som är full med människor räcker inte alltid för att bemöta upplevelsen av ensamhet. Vi vill bidra till mer välmående samhällen där unga och gamla kan mötas och ta del av gratis utbud, säger Tyrsmo.

Läs även: Åsa Bergman i stor intervju: ”Man måste alltid vilja bli bättre”  

Med fler mötesplatser, möjlighet till motion och aktiviteter uppges staden kunna skapa bättre förutsättningar för samhörighet, hälsa och frihet. Rent praktiskt skulle kommunen hyra lokalen av fastighetsägaren som bygger och förvaltar inomhusparken, gärna med direkt access till ett äldreboende, en förskola eller annan typ av verksamhet. 

Hur mycket skulle det kosta kommunen?
– Det är svårt att säga i dagsläget, inomhusparkerna skräddarsys efter de behov som finns i varje kommun. Men detta ger mer än det kostar, vi behöver ta hand om varandra och ge mer till samhället, säger Sofia Lindholm. 

Syftet är att hitta nya sätt för fastighetsägare att skapa bättre flöden, vilket bidrar till ökad trygghet, gemenskap och liv och rörelse i city även under vinterhalvåret.

Aktivitetsförslag för inomhusparken

• Joggingstråk, utegym, tennisbana och andra sporter och aktiviteter.

• Lekplatser som ökar barns motorik, rörlighet och utveckling av hjärnan.

• Scen att uppträda på och spela musik för att främja kultur.

• Picknick, handlad i café eller medhavd.

• Minibibliotek med dagstidningar och tidskrifter som går att låna gratis.

• Utställningsytor och marknadsbord som går att hyra.

• Organiserade hantverksträffar som främjar kunskapsöverföring om hantverk som behöver gå i arv för att inte upphöra.

• Caféer och lokaler som går att hyra för längre eller kortare tid. Allt ska gå att låna gratis för aktiviteterna som utförs i parken.

 

Källa: Sweco

 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Swecos arkitekter

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.