Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Rivstart för GoCo-klustret – börsjättar satsar miljarder

Publicerad: 11 mars 2021, 15:13

Signaturbyggnaden GoCo House.

Illustration: GoCo

Flera kända namn vill vara med och förvandla ett grått industriområde i Mölndal till en framtida innovationshub inom life science. Tre fastighetsbolag investerar också 1,6 miljarder kronor på satsningen.


Ämnen i artikeln:

MölndalGoCoGöteborgBalder FastigheterVectura FastigheterNext Step Group

Redan 2018 berättade Anna McLaren, etableringsansvarig på GoCo Gothenburg CoValley om planerna för den nya stadsdelen intill Astra Zeneca i Mölndal. Drygt 2,5 år har gått och nu har vision och planering skridit till handling. 

På torsdagen meddelade Balder, Next Step Group och Investor-ägda Vectura Fastigheter att bolagen tillsammans satsar drygt 1,6 miljarder kronor på GoCo Health Innovation City. 

Balder och Tredje AP-fonden ska via det samägda bolaget, Trenum, bygga runt 450 hyresrätter och forskarbostäder i hjärtat av den nya stadsdelen. Planen är att byggstarta 150 bostäder per år. 

Läs även: Mölndal storsatsar på life science 

Next Step Group, som Balder äger en tredjedel av, ska byggstarta områdets signaturbyggnad GoCo House, ett hus för samverkan på hela 21 000 kvadratmeter. Erik Selin, vd på Balder, tror att den nya stadsdelen kan skapa mycket värde både för regionen och Sverige. 

– Läget vid AstraZeneca är fantastiskt och det behövs ett sådant här kluster för att utveckla svensk hälsoinnovation och för att attrahera både kompetens och företag här, säger han i en kommentar. 

Video: Anna McLaren berättar om GoCo-satsningen 

Idén är att utforma bostäder, takterrasser, gårdar och allmänna utrymmen på ett sätt som möjliggör plats för möten och samverkan mellan gästforskare, anställda och andra som området attraherar.

– Framstående forskning kommer från samverkan och nu skapar vi nya möjligheter till att accelerera den innovationskraft som finns samlad i regionen, säger Jacob Torell, vd på Next Step Group, i en kommentar. 

Även stora näringslivstoppar som Marcus Wallenberg, Leif Johansson och Carl Bennet vill vara med och skapa detta framtida ledande centrum för hälsa, biomedicin och hälsoteknik.

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.