onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Stadsutveckling

Rivningen av Nitrolack stoppad – ”David som besegrat Goliat”

Publicerad: 29 augusti 2022, 08:57

Nu står det klart att ännu ett rivningslov för Nitrolackfabriken i Lövholmen har stoppats. Foto: Veronika Åström, Skanska

I nästan två år har Upprop Nitrolack med arkitekt Catharina Högstedt i spetsen försökt rädda den historiska fabriken i Lövholmen. I fredags avskrevs det femte ärendet i stadsbyggnadsnämnden – men än är kampen inte över helt.

Ämnen i artikeln:

SvepetSkanska

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


– Kalla mig David, som just besegrat Goliat; stadsbyggnadsnämnden och Skanska. Vi vann. Ärendet och rivningslovet är avslutat. I nästan två år har vi kämpat med hjälp av en märklig men osviklig övertygelse om att lyckas, säger Catharina Högstedt, restaureringsarkitekt och initiativtagare till uppropet, till Fastighetsnytt. 

Men enligt markägaren Skanska, som planerar att bygga 500 nya bostäder i området, är den gamla fabriksbyggnaden från 1940-talet alltför förorenad och i för dåligt skick för att kunna bevaras. 

– Om byggnaden går att bevara skulle mycket omfattande åtgärder krävas. Skanska har återkallat ansökan och därmed har stadsbyggnadsnämnden avskrivit och avslutat ärendet och vi kommer givetvis inte att överklaga beslutet, säger Skanskas presskontakt Olof Rundgren till Fastighetsnytt.

Bakgrunden är att mark- och miljödomstolen och länsstyrelsen i mars stoppade rivningen av både Liljeholmsbadet och Nitrolackfabriken eftersom det saknades en utredning som visar att byggnaden inte går att sanera och bevara. 

Kommer ni att skicka en ny bygglovsansökan?
– Det är inte bestämt, kompletterande utredningar av byggnadens skick och föroreningar pågår, säger Olof Rundgren.

Saken är med andra ord inte helt begravd ännu, så Upprop Nitrolack backar inte ännu.

– Vi kommer fortsätta kampen. I dag har jag fler med mig. Vi ger inte upp. Inte nu, inte nånsin, säger Catharina Högstedt.

Läs även: Ödetomter ny affärsidé för byggare i London

Frågan har redan varit uppe på tapeten fem gånger efter överklaganden från Upprop Nitrolack, Svenska byggnadsvårdsföreningen, Färgfabriken, Gröndals intresseförening och Hägerstens hembygdsförening, som vill behålla minst fem byggnader för att bevara karaktären av Lövholmens specifika historia.

– Här finns gott om byggnader som skulle kunna innehålla massor av kulturinstitutioner. Stockholm är större än innerstaden och det behövs kulturinstitutioner även utanför tullarna.

Hittills har beskedet varit att Beckers kontorsbyggnad, smedjan och förbandsfabriken får stå kvar. Men enligt Catharina Högstedt vill även stadsmuseet att fler byggnader än vad som ingår i stadsbyggnadskontorets plan ska bevaras.

– Det är intressant att tjänstemän tidigare har kunnat stänga ärenden direkt med hjälp av remissyttranden, men denna gång har föreslagit rivning utan att lyssna på remissinstansen. Skälet är nog att bostadsbyggandet de senaste åren har gått före kulturhistoriska värden, fast det finns massor av platser att bygga bostäder på och fast det inte är miljövänligt att riva.

Läs även: Staden efter Apple-konflikten: ”Hoppas det kan ske nåt bra på platsen

Initiativtagarna ser detta som startskottet för att stoppa fler rivningar av kulturhistoriskt viktiga byggnader i länet. Alla ideella föreningar eller juridiska personer som har minst 100 medlemmar, är icke-vinstdrivande, haft verksamhet i Sverige under minst tre år och fokuserar på att tillvarata miljöskyddsintressen har rätt att överklaga rivningslov enligt miljöbalken.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev